Labels

07/03/2014

Pizza podstawowa - Pizza base

Przepis rodem z Włoch - Italian recipe - Ricetta italiana

Polski/English/ Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
ok. 300- 400 gr mąki/ 300-400 g plain flour/ 300-400 g di farina per la pizza o tipo 0
25 gr drożdży plus ok 1-2 łyżeczki cukru/ 25 g yeast with 1-2 teaspoons sugar/ 25 g di lievito di birra con 1-2 cucchiaini di zucchero
ok. szklanka ciepłej wody z mlekiem lub mleka/ a cup of warm water or milk or a mix of water and milk/ una tazza di latte ed acqua
ok. łyżka oleju z oliwek lub zwykłego/ a spoonful olive oil/ un cucchiaio di olio d'oliva
sól/ salt/ sale

Polski
Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody, do ich rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć, np. na dzbanek z wrzącą wodą. Kiedy się wzburzą wlać je do mąki, zacząć stopniowo wyrabiać, dolewając mleka i na końcu oleju. Konsystencja ma nie być zbyt gęsta. Trzeba odpowiednio dodawać mąkę lub mleko, w zależności czy chcemy zrobić 1 blachę pizzy czy 2. Jeśli 2, dodajemy mąki i mleka, jeśli jedną, wystarczy  270 - 300 gr mąki i szklanka/kubek mleka plus sól wg uznania. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do ciepłego szabaśnika. Blachę natłuszczamy olejem, nakładamy na nią ciasto ręcznie, pomagając sobie dodatkiem mąki, by nie kleiło się do palców, nakładanie jest dość niezdarne, gdyż ciasto jest nieco lejące, ale wtedy uzyskujemy chrupiącą pizzę. Można nakładać cienko ciasta, będzie bardzo chrupiąca, lub więcej - mniej chrupiąca, wg gustu.


KOLEJNOŚĆ nakladania: na pizzę pierw nakłada się sery (albo na końcu pokruszone sery - to drugi sposób): najlepiej mozarellę lub mieszankę serów do pizzy. Później zalewę pomidorową (pomidory podduszone z cebulą, czosnkiem, oregano, sól, można użyć przecieru, pesto sycylijskie itd), lub zrobić pizzę białą, bez pomidorów, np. z tuńczykiem, cebulą i papryką, też bez papryki z samą cebulą jest dobra. Na zalewę pomidorową daję podsmażane pieczarki z cebulką i majerankiem, trochę papryki, podsmażoną lekko kiełbaskę śląską (tak by wyeliminować zbędny tłuszcz), czarne oliwki itp, posypać można jeszcze raz oregano, zamiast oregano polecam rozmaryn, ale nigdy nie stosuję ich razem, smaki się krzyżują. Można dodatkowo delikatnie posolić całość do smaku i ewentualnie pokropić całą oliwą z oliwek czy zwykłym olejem, będzie tłustsza, ale bardziej chrupiąca. Całą pizzę piekę w 210- 220° C różnie, pierwsza ok 40 minut, druga, gdy piekarnik jest już dobrze nagrzany, piecze się nieraz krócej. Smacznego!

English
Method: Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. You must bear in mind that the dough for this pizza shouldn't be too dense, thanks to this your pizza will be more crispy. Place the dough in a tin greased with olive oil with your hands (dipped in flour). Bake at about 210° C (430° F) until golden brown. 

Filling order: first place cheese (mozzarella for pizza) or in the end, then tomato sauce and additions in the end. It is always preferable to pour a bit of olive oil on its very top.

Italiano:
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma. Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio (ma se volete che la vostra pizza diventerà croccante, fate l'impasto meno denso) metterlo in una teglia con le dita infarinate, unta con l'olio d'oliva e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo. Cuocere nel forno caldo, la temperatura dovrà oscillare tra i 210 e 220 gradi, per circa 40 minuti o finché non diventi dorata. PS. Il ripieno si mette seguendo quest'ordine: prima mettiamo il formaggio per la pizza oppure alla fine, poi la salsa di pomodoro ed alla fine altre cose. Importante versare un po' di olio d'oliva sopra cosi la vostra pizza diventerà ancora più croccante.