Labels

22/04/2014

Babeczki kawowo-czekoladowe - Coffee and chocolate cup cakes - Biscotti al caffè e cioccolato

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
160 g mąki pszennej/ 160 g baking flour (1 1/3 cup)/ 160 g di farina tipo 00
140 g masła/ 140 g butter (2/3 cup)/ 140 g di burro
100 g białej czekolady/ 100 g white chocolate (less than 1/2 cup)/ 100 g di cioccolato bianco
2 białka/ 2 egg whites/ 2 albumi
6 żółtek/ 6 yolks/ 6 tuorli
5 łyżeczek kawy instant/ 5 teaspoons instant coffee/ 5 cucchiaini di caffè instant
1 szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
100 g czekolady do dekoracji/ 100 g chocolate to decorate/ 100 g di cioccolato per guarnire                                                                                                              
Polski
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem mikserem, dodać stopioną czekoladę i masło, resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w papierowych foremkach w 190°C ok. 10 minut. Upieczone udekorować roztopioną czekoladą.

Pozostałe białka można wykorzystać piekąc np.: biszkopt na białkach, ciasto z białek i pomarańczy, makaroniki orzechowe kokosanki...

English 
Method: Beat the eggs & sugar in a freestanding electric mixer with paddle attachment (or use a handheld electronic whisk) on medium, then change onto medium-slow and add melted chocolate with butter and the rest of the ingredients. Fill in your cup liners with the batter and bake at 190°C (374°F) for about 10 minutes. Decorate them with melted chocolate. 

Italiano 
Come si fa:  Montare le uova con lo zucchero fino ad ottenere una crema ed unire gradualmente alla farina mescolando con cura, incorporare il cioccolato sciolto con il burro a bagnomaria con gli altri ingredienti e mescolare in modo uniforme. Riempire per un terzo degli stampini per dolci con un po' di impasto. Cuocere nel forno preriscaldato a 190 °C per circa 10 minuti. Decorare con il cioccolato sciolto.