Labels

02/04/2014

Lasagne z ricottą i szpinakiem - Lasagna with ricotta and spinach - Lasagne alla ricotta e spinaci

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
16 płatów makaronu lasagne/ 16 lasagna noodles/ 16 sfoglie di lasagne
1kg-800 g ugotowanego szpinaku/ 1kg - 800 g cooked spinach/ 1kg - 800 g di                                                                                                                spinaci cotti
600-700 ml beszamelu*/600-700 ml béchamel/ 600-700 ml di besciamella
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
400 g mozzarelli/ 400 g sliced mozzarella/ 400 g di mozzarella
1-2 jajka/ 1-2 fresh eggs/ 1-2 uova fresche
100 g parmezanu/ 100 g Parmesan/ 100 g di parmigiano
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie:
Naczynie na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Szpinak wymieszać z olejem z oliwek, dodać i ponownie wymieszać z uprzednio podsmażoną cebulką i ricottą i surowym jajkiem, lub jajkami, dosolić do smaku. Pierwszą warstwę szpinaku wyłożyć na lasagne, przykryć pokrojonymi na plastry mozzarellami (lub serem do pizzy czy jakimkolwiek serem żółtym), położyć kolejne 6 płatów lasagni, po czym pokryć je beszamelem i nałożyć drugą i ostatnią warstwę szpinaku, ułożyć na nią resztę mozzarelli i przykryć ostatnimi sześcioma płatami lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu i posypać parmezanem. Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.

Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.


English and Italian versions on request....

No comments:

Post a Comment