Labels

05/04/2014

Dorsz z sokiem pomarańczowym & ziemniaki z patelni - Cod with orange juice & potatoes with onions - Merluzzo con succo d'arancia e patate con cipolla


 Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
300 g filetu z dorsza/ 300 g cod fillet/ 300 g filetto di merluzzo
1 pomarańcza/ 1 orange/ 1 arancia
2-3 łyżki mąki/ 2-3 spoons all purpose white flour/ 2-3 cucchiai di farina 0 o 00
4-6 łyżki oleju/ 4-6 spoons oil/ 4-5 cucchiai di olio
4 ziemniaki/4 potatoes/ 4 patate
słodka papryka / a pinch of sweet paprika/ paprika dolce
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
sól/ salt/ sale

 Polish/English/Italian
Wykonanie/ Directions/ Come si fa:

1.
Rybę umyć, osuszyć, posolić i obtoczyć w mące. Podsmażyć na oleju. / Wash the fish, drain, salt (a pinch of salt for each piece) and sprinkle with the flour and fry with about 3 spoons of oil. / Lavare, asciugare e salare il pesce e poi spolverarlo con la farina e friggere con circa 3 cucchiai di olio.


2. 
Wycisnąć sok z pomarańczy. Pod koniec smażenia dorsza, polać go sokiem z pomarańczy. / Squeeze the orange. At the end of cooking, pour the orange juice over the fish./ Fare una spremuta d'arancia e metterla sul pesce alla fine della cottura. 



3. 
Po 2 - 3 minutach odstawiamy dorsza z ognia./ After 2-3 minutes our cod is ready./ Dopo 2-3 minuti il nostro merluzzo è pronto.


4. 
Ziemniaki wraz z cebulą kroimy w krążki i dusimy pod przykrywką z pozostałą ilością oleju, kto woli tłustsze, niech doda nieco wiecej oleju. Po ok. 2 minutach przykryc patelnię./ Wash and peal the onion and potatoes and then slice them. Saute them together with the rest of the oil in a medium skillet over medium heat and after about 2 minutes cover the frying pan with a lid./ Tagliare le patate e le cipolle e far soffriggere con il resto dell'olio. Dopo circa 2 minuti coprire la padella con un coperchio. 




5. 
Mieszamy drewnianą łyżką, by ziemniaki się nie przypaliły. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie, solimy do smaku i dodajemy paprykę. Podawać np. z sałatką./ Mix the patatoes with a wooden spoon from time to time. When the potatoes are almost soft, salt them with a big pinch of salt and sprinkle with a pinch of paprika. The potatoes are ready when all of the slices are soft. Serve with a salad./ Girare le patate ogni tanto con un cucchiaio di legno. A fine cottura mettere un po' di  sale e di paprika. Servire con l'insalata.