Labels

26/09/2014

Bułki piwne z nasionami - Beer bread with seeds - Pane alla birra con i semi

Smakołyki Angeli na Facebooku
Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki/ 17.5 oz plain white flour/ 500 g di farina 0
2 łyżeczki miodu/ 2 tsp honey/ 2 cucchiaini di miele
200 ml ciepłego piwa (pszenicznego)/ 250 ml warm (wheat) beer/ 250 ml birra tiepida
100 ml ciepłej wody/ 100 ml warm water/ 100 ml acqua tiepida
2 łyżki oleju z oliwek/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
40 g ziarna słonecznikowego/ 1.5 oz sunflour seeds/ 40 g di semi di girasole
40 g pestek z dyni/ 1.5 oz pumpkin seeds/ 40 g di semi di zucca
paczkę drożdży/ dried yeast/ una bustina di lievito di birra

Wersja polska
Wykonanie:ć
Wyrobić ciasto z ciepłych składników, na koniec dodać nasiona słonecznika i pestki z dyni. Wyrabiać ręcznie ponad 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić bułki, bułeczki, bochenki, wg uznania, można pomalować je rozmąconym jajkiem i posypać dodatkowo kminkiem.  Odczekać chwilę przed włożeniem do piekarnika. Piec w temperaturze 200 ° C aż bułeczki będą rumiane i chrupiące. 

English version
Directions:
Knead a dough with your hands for at least 10 minutes, using all the ingredients which need to be warm, add the seeds at the end of kneading, though. Leave it in a bowl, covered with a towel, in some warm place until grows. Make various buns and wait a while before baking until they grow a bit again. Bake them at 200° C (390° F) for about 25 minutes. You can cover them with an egg wash before baking or paint them with pure water shortly after baking when they are still hot. 

Versione italiana
Come si fa: 
Devi lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi (alla fine aggiungere i semi) poi lasciarlo a riposare, coperto, al caldo. Si può formare sia il pane che le pagnotte, dipende dalla tua preferenza. Metti al forno caldo di 200 gradi per circa 25 minuti. Si possono pitturare le pagnotte già calde con l'acqua o con l'uovo sbattuto prima di mettere al forno.