Labels

10/09/2014

Fasolka szparagowa z bułką tartą - String beans with bread crumbs - Fagiolini con pangrattato



Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g fasolki szparagowej/ 500 g string beans/ 500 g di fagiolini
3-4 łyżki bułki tartej/ 3-4 table spoons bread crumbs/ 3-4 cucchiai di pan grattato
2-3 łyżki masła/ 2-3 table spoons butter/ 2-3 cucchiai di burro
sól do smaku/ salt to taste/ sale

Wersja polska
Wykonanie:
Ugotować fasolkę (na zdjęciach fasolka szparagowa włoska, stąd jej kolor zielony) w osolonej wodzie. Osobno, w rondelku lub na patelni podsmażyć bułkę tarta na maśle aż się lekko zarumieni, a masło wyparuje. Połączyć ze szparagami. Podawać jako dodatek do drugich dań lub wg uznania.

English version
Directions:
Boil the beans in salted water, drain and leave for a while. In the meantime, fry the bread crumbs in butter over medium heat until the crumbs become crisp. Mix the crumbs with the beans and serve together with second dishes or as you wish.

Versione italiana 
Come si fa:
Cuocere i fagiolini in acqua salata, scolare e lasciarli nello scolapasta per un attimo. Soffriggere il pan grattato con il burro finché sarà un po' dorato. Mettere tutto insieme e servire con i secondi piatti come contorno oppure come preferite.