Labels

22/09/2014

Klopsiki wg mojej Mamy - My Mum's meatballs (klopsy) - Le polpette di mia mamma (klopsy)


Klopsiki, popularnie zwane klopsami można zrobić na wiele różnych sposobów, każde mają inny smak i wygląd. Klopsiki mojej Mamy podbijają świat ;-). 

Meatballs, in Polish klopsy, can be cooked in many different ways. My Mum's recipe is unique, the world is her oyster ;-).

Le polpette, in polacco klopsy, possono essere cucinate in tanti modi diversi. Come li fa mia Mamma sono davvero eccezionali ;-). 


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kawałek gotowanego mięsa cielęcego lub wołowego/ a piece of boiled veal or beef/ un pezzo di vitello o manzo cotto
kilka suchych bułek/ a pice of dry white bread or some rolls/ un pezzo di pane bianco secco  o panini secchi
duża cebula/ a big onion/ una cipolla grande
pietruszka zielona/ parsnip/ prezzemolo
sól i pieprz do smaku/ salt and peper to taste/ sale e pepe a piacere
1 lub 2 jajka (zależy ile mamy mięsa)/ 1-2 eggs (depends on the quantity of meat)/ 1-2 uova (dipende dalla quantità della carne)
bułka tarta do obtoczenia/ bread crumbs/ pan grattato


Wersja polska
Wykonanie
Ponieważ ten przepis pochodzi z trudnych czasów, ilość mięsa w tych klopsikach jest niewielka. Możemy wykorzystać resztki mięsa np. z rosołu. W zasadzie im mniej mięsa, tym klopsiki są smaczniejsze.

Suche bułki (ich ilość zależy od tego ile mamy mięsa, dajemy sporo bułki, nie przesadzając jednak) namaczamy, gdy namiękną, wyciskamy. Wszystkie składniki, wraz z cebulą i pietruszką, mielimy przez maszynkę.  Na końcu wbijamy jajka i solimy ew. pieprzymy do smaku, formujemy kulki, które spłaszczamy do formy sznycelków, obtaczamy bułką tartą i pieczemy delikatnie na oleju. Podajemy zazwyczaj z ziemniakami i sałatką z buraczków.

English version
Method:
The recipe comes from the difficult past and thus the less meat you have, the better result you will achieve.

Put the bread in water until it soaks well and becomes soft (its quantity should not be exaggerated, though) and then squeeze them to get rid of the water. Mince all the ingredients well (except the eggs and bread crumbs) and then add the eggs, salt & pepper to taste. Roll small balls in the bread crumbs so that they are well covered with bread crumbs and make them flat. Fry them delicately in oil over medium heat. Serve them for example with potatoes and beetroot salad.

Versione italiana
Come si fa:
Questa ricetta nacque nei tempi difficili e per questo non ci vuole tanta carne, anzi meno carne abbiamo, meglio è.

Macinare tutti gli ingredienti insieme (tranne le uova e pan grattato), mettere tutto insieme e aggiungere le uova, sale e pepe, amalgamare bene. Formare piccole polpette, bagnarle in pan grattato e fatele piatte (come nelle foto). Soffriggere in olio d'oliva e servire come volete. A me piace con le patate lesse e l'insalata di barbe rosse.





Wersja klopsików przekrojonych wzdłuż, posypanych startym parmezanem:

The version with grated Parmesan:

La versione con il parmigiano grattugiato:



Klopsiki pasują również z kaszą jęczmienną zamiast ziemniaków:

The meatballs go well together with barley kasha (instead of potato salad): 

Le polpette sono buone con l'orzo (invece delle patate):