Labels

02/09/2014

Trufle owsiano-marcepanowe - Oats and marzipan truffles - Tartufi alle mandorle ed avena

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 szklanka płatków owsianych/ 1 cup oat flakes/ 1 tazza di fiocchi di avena
50 g marcepanu/masy marcepanowej/ 50 g almond paste/ 50 g pasta di mandorla
70 g masła lub oleju kokosowego/ 70 g butter or coconut oil/ 70 g di burro o olio di cocco
kilkanaście herbatników/ several simple tea cakes/ qualche biscotto
1/2 szklanki cukru pudru/ 1/2 cup powdered sugar/ 1/2 tazza di zucchero a velo
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
3 łyżki wódki/ 3 table spoons vodka/ 3 cucchiai di vodka
wiórki kokosowe do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco

Polski
Wykonanie:
Płatki zmielić, herbatniki pokruszyć, dodać masło, cukier, kakao, wódkę, masę marcepanową i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions:
Grind to powder the oats and crush the tea cakes/ biscuits, add the butter, cocoa, sugar, vodka and almond paste and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocco flour. You can place them into paper cupcake liners.

Italian
Come si fa:
Polverizzare i fiocchi e schiacciare i biscotti ed infine unire il burro, la vodka, lo zucchero a velo e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline e passarle nella farina di cocco.

Poneteli in dei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.