Labels

01/09/2014

Włoskie ciasto cytrynowe - Italian lemon cake - Torta al limone

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Kruche ciasto/Shortcrust pastry/Pasta frolla
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
200 g mąki/ 200 g plain white flour/ 200 g di farina
100 g mączki ziemniaczanej/ 100 g potato flour/ 100 g di fecola di patate
120 g cukru/ 120 g sugar/ 120 g di zucchero
100 ml mleka/ 100 ml milk/ 100 ml di latte o latte di mandorla
100 ml oleju z oliwek lub płynnego masła/ 100 ml olive oil or liquid butter/ 100 ml di olio di oliva oppure burro morbido
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 tea spoons baking powder/ 2 cucchiaini di lievito per i dolci
skórka z połowy cytryny/ 1/2 lemon peel/ scorza di mezzo limone

Krem cytrynowy/ Lemon cream/ Crema pasticcera al limone
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di un limone
2 łyżki dżemu cytrynowego/ 2 table spoons lemon marmalade/ 2 cucchiai di marmellata di limone
70 g cukru/ 70 g sugar/ 70 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
200 ml mleka/ 200 ml milk/ 200 ml di latte
25 g mączki ziemniaczanej/ 25 g potato flour/ 25 g di fecola di patate

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto kruche, schłodzić w lodówce i wyłożyć  połową ciasta wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę. Krem cytrynowy: dobrze wymieszać, w rondelku, jajko z cukrem, sokiem z cytryny i skórka z cytryny. Osobno wymieszać mączkę ziemniaczaną z mlekiem, po czym połączyć z masą jajeczną w rondelku. Wstawić rondelek na ciepłą płytę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę kremową do miski, połączyć z dżemem cytrynowym. 
Tak powstałą masę nałożyć na pierwszą warstwę ciasta na tortownicy, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią warstwę kremu cytrynowego. Można, do celów dekoracyjnych, polać niewielką ilością kremu na górną warstwę ciasta, tworząc wzór, np. cytrynkę. 
Piec w 170 ° C przez ok 50 minut. Smacznego.

Italiano:
Come si fa:
Mescolare tutti gli ingredienti e fare l'impasto. Stendere metà di questo impasto in una tortiera imburrata ed infarinata. Crema pasticcera al limone: In un pentolino, lontano dal fuoco, mescolare l'uovo con lo zucchero, il succo e la scorza di limone. Stemperare la fecola di patate con un po' di latte o latte di mandorla, poi unirla nel pentolino assieme al resto di latte di mandorla ed amalgamare. Trasferire la crema sul fuoco, mescolando per farla raddensare, e poi passiamola in una ciotola dove la uniremo alla marmellata. Farciamo la torta stendendo uno strato di crema, ricoprendo tutto con il resto della frolla. Cuocere nel forno già caldo a 170 ° C per circa 50 minuti. Buon appetito!


1 comment: