Labels

15/10/2014

Kruchy śliwkowiec z posypką - Plum cake - Torta alle prugne

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

 Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki/ 8.8 oz plain flour/ 250 g di farina 00
125 g masła/ 4.4 oz butter/ 125 g di burro
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
1 żółtko/ 1 yolk/ 1 tuorlo
paczka cukru waniliowego/ 2 teaspoons of vanilla extract/ una bustina di vaniglia starta skórka z cytryny/ grated lemon peel/ 1 limone (scorza grattuggiata)
3 łyżki śmietany/ 3 tbs cream/ 3 cucchiai di panna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito

+
600 g śliwek/ 21 oz plums/ 600 g di prugne

Polish version
Wykonanie:
Z mąki z proszkiem, masła, cukru, wanilii, żółtka i startej skórki z cytryny, wyrobić ciasto. Odłożyć 1/3 z ciasta na posypkę (tzw. kruszonkę), do reszty dodać śmietanę i jeszcze raz wyrobić. Wyłożyć częścią ciasta zawierającą śmietanę foremkę o wymiarach 25x28 cm. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i podpiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C na jasno złoty kolor.

Umyte  i wypestkowane śliwki poukładać na podpieczonym cieście, skórką do dołu. Jeśli dysponujemy dużymi śliwkami, przekroić je wg uznania, na węższe kawałki, np. jak na fotografii poniżej.

Całość posypać pozostałą posypką (kruszonką). Piec jeszcze przez ok. 40-50 minut w 180° C aż zarumieni się wierzch ciasta.

English version
Directions:
Knead a dough using the flour, butter, sugar, yolk, grated lemon peel and vanilla. leave 1/3 of it in a bowl. Knead again the remaining 2/3 of  the dough mixing it with the cream. Fill in with it the base of your 25x28 cm tin  and then bake at 250° F for about 15 minutes until becomes golden.

Prepare the plums, place them on the baked layer (as in the photos) and cover with the dough remaining in a bowl. Continue baking at 250° F for about 40-50 minutes until the upper layer becomes golden. 

Italian version
Come si fa:
Con la farina + lievito, tuorlo, burro, zucchero, vaniglia e la scorza grattugiata del limone lavorare l'impasto e lasciare 1/3 di questo impasto a parte in una ciotola. Lavorare ancora i 2/3 dell'impasto con la panna e rivestire la base dello stampo da 25/28 cm. Fare qualche buco con la forchetta e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 15 minuti finché diventerà dorato.

Mettere le prugne (già lavate) sullo strato precotto e coprire con il resto dell'impasto dalla ciotola. Fate cuocere ancora per circa 40-50 minuti in forno già caldo a 180 gradi finché lo strato di sopra diventa dorato.











No comments:

Post a Comment