Labels

02/12/2014

Chleb kminkowy (2) - Caraway bread (2) - Pane al cumino (2)



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1000 g mąki pszennej/ 35 oz plain white flour/ 1000 g di farina bianca per pane
400 g letniej wody/ 14 oz lukewarm water/ 400 g di acqua tiepida
80 g letniego mleka/ 2.8 oz lukewarm milk/ 80 g di latte tiepido
2 łyżeczki cukru/ 2 tea spoon sugar/ 2 cucchiaini di zucchero
40 g świezych drożdży/ 1.4 oz yeast/ 40 g di lieviti di birra
3 łyżeczki soli/ 3 ts salt/ 3  cucchiaini di sale
3-6 łyżki nasion kminku/ 3-6 tbs caraway seeds/ 3-6 cucchiai di semi di cumino
3-6 łyżki kminku mielonego/ 3-6 tbs caraway ground seeds/ 3-6 cucchiai di semi di cumino macinati

+
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia
smalec/ lard/ strutto


Polski:
Wykonanie:
Wyrobić rozczyn  z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić aż utworzy się pianka, wymieszać go z resztą ciepłych składników, wyrobić (minimum przez 10 minut) i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (tj. do podwojenia objętości), przykryć wilgotną ściereczką.

Gotowe, tj. wyrobione ciasto, włożyć do keksówki o wymiarach 35/12 cm, wysmarowanej smalcem i oprószonej bułką tartą (lub mąką) i  znów odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Piec w temperaturze ok. 200 - 210°C, aż chlebek stanie się rumiany i chrupiący.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and a spoon of lukewarm water and wait until it makes a foam. 

Using all the ingredients knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Place the dough in a tin (shown in the photo) greased with lard and sprinkled with flour. 

Bake at about 210° C (430° F) until golden brown.

Italian:
Come si fa:
Scogliere il lievito con lo zucchero e un po' d'acqua tiepida ed aspettare finché non si formerà la schiuma.

Poi lavorare bene l'impasto usando tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti e quando diventa liscio metterlo in una teglia alta di 35/12 cm, unta con lo strutto e spruzzata con la farina e lasciare di nuovo a riposare, coperto, al caldo.

Cuocere al forno caldo di 200 - 210° C finché la pagnotta diventa dorata e croccante.