Labels

10/12/2014

Frytki bakłażanowe - Fried egg plant (aubergine) - Melanzane fritte



Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 duży bakłażan/ 1 big egg plant (aubergine)/ 1 melanzana grande
1 -2 łyżki mąki do oprószenia/ 1-2 ts plain white flour/ 1-2 cucchiai di farina

+
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
sól do smaku/ satl to taste/ sale a piacere

Polski:
Wykonanie:
Obrany bakłażan kroimy w drobną kostkę. Osuszamy i prószymy mąką. Nadmiar mąki możemy usunąć za pomocą sitka. Smażymy na głębokim oleju, jak frytki. Solimy do smaku. Podajemy jako dodatek do innych potraw.

English
Method:
Peel and then cut the egg plant into small cubes. Sprinkle with flour and fry in deep oil like French fries. Serve with salt as a side dish.

Italian
Come si fa:
Sbucciamo la melanzana, tagliamola a dadini e copriamola con la farina. Friggiamo in olio profondo, come fossero patatine fritte, e serviamo col sale come ci piace.