Labels

16/12/2014

Kałamarnice smażone - Fried squids - Calamari fritti


Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera

Wersja polska
Wykonanie:
Myjemy kałamarnice, odcedzamy, porządnie osuszamy.  Czyścimy, pozbywamy się skórki, ostrych części, wnętrzności i oczu. Kroimy w krążki i plastry.

Obtaczamy w mące, smażymy na głębokim oleju (uwaga olej pryska obficie i może zabrudzić kuchnię). Solimy, jak frytki, po upieczeniu. 

Podajemy z chlebem i dowolną sałatką (na zdjęciu z zapiekanką serową z rape selvatiche (cime di rape – włoskie warzywo zielone, zwane burakiem) i chlebem. 

English version
Directions:
Wash the squids, dry them well and get rid of the skin, the sharp parts, the intestine and the eyes.

Slice them and coat with flour. Fry in deep oil. Salt to taste and serve with bread and your favourite salad (in the photo you can see baked cime di rape and cheese salad). 

Versione italiana 
Come si fa:
Lavare bene i calamari e lasciarli ad asciugare bene. Pulire: togliere lo strato esterno, le parti dure, l’intestino e gli occhi. Friggere in olio profondo. Mettere sale a piacere e servire per esempio con le rape selvatiche ed il pane.