Labels

02/12/2014

Krupnik polski - Polish krupnik soup - Minestrone polacco con orzo

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Una ricetta di mia Mamma

Polski
Wykonanie plus składniki: 
Warzywa: marchew, pietruszka, seler, kalarepa (kalarepę można zastąpić kilkoma różyczkami kalafiora lub pokrojonym liściem białej kapusty), cebula przekrojona na pół i przysmażona na blasze, można dodać 1-2 pokrojone ziemniaki
Warzywa zielone: nać koperku lub nać pietruszki
Zioła: kminek
Sól do smaku
Mięso: kawałek mięsa wołowego lub wieprzowego, a najlepsza jest cielęcina, do 200 g (albo zupełnie bez mięsa)
Kasza jęczmienna, najlepiej drobna: 150 - 200 g

Pierw gotujemy mięso do miękkości (ilość wody: zaczynamy od 2,5 l, a po wyparowaniu, na końcu, uzupełniamy wodę, w zależności od potrzeb).

Kaszę moczymy w oddzielnym naczyniu w niewielkiej ilości wody, by uzyskać jej kleistość. Gdy już mięso jest ugotowane, wlewamy rozmoczoną kaszę,oraz kminek i gotujemy aż kasza rozmięknie. Wówczas wrzucamy pokrojone twarde warzywa, a marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.

Zupę doprawiamy posypką* i solimy do smaku. Na końcu dodajemy zielone warzywa, ewentualnie bezpośrednio na talerz, by nie traciły wartości odżywczych.  Krupnik można zabielić odrobiną śmietany lub jogurtem (greckim), ale najlepiej bezpośrednio przed spożyciem, na talerzu.

By się śmietana czy jogurt nie ścięły, na pusty talerz dajemy trochę śmietany czy jogurtu, wlewamy niewiele zupy mieszając łyżką, dopiero później wlewamy resztę zupy.

Mięso z zupy można skonsumować od razu, lub użyć go do innych potraw, np: zmielić i dodać do pierogów....

*polecam domową przyprawę ziołowo-jarzynową, którą kolega z blogu Czary Mary Gotuje Cezary, nazwał:  "kostką rosołową" wg Czarka, albo jedną z posypek wg Niny 1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa  4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa




English and Italian versions to come...

No comments:

Post a Comment