Labels

14/12/2014

Sałatka ze słodkich ziemniaków, marchwi i fenkułu - Sweet potatoes, carrots and fennel salad - Insalata con patate dolci, carote e finocchio

Smakołyki Angeli na Facebook

Wersja polska
Wykonanie:
Kroimy ziemniaki na plasterki (mogą też być zwykłe ziemniaki) w łupinkach, uprzednio wyszorowane. Marchewkę kroimy również w plasterki, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy do smaku i doprawiamy ziołami: papryką słodką, kolendrą, kurkumą, imbirem, mielonym kminkiem i majerankiem. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut w 180 st.

Fankuł kroimy w paski, skrapiamy sosem powstałym przy pieczeniu marchwi i ziemniaków.

Podajemy jako osobne, wegetariańskie danie, lub z mięsem (na zdjęciach śląska rolada, innymi słowy zrazy wołowe, wypełnione kawałkiem kiełbasy śląskiej, cebuli i musztardy).

English version
Directions:
Wash well the vegetables. Slice both the potatoes and the carrots. Pour some olive oil over them, add salt to taste and sprinkle with a mixture of ground spices such as: coriander, ginger, caraway seeds, turmeric and marjoram. Bake at 180 degrees C/ 356 degrees F for about 15-20 minutes.

Chop the fennel serve with the potatoes and carrots (plus their sauce) as a separate vegetarian dish or as a salad served it with meat, such as roulade (in the photos).

Italian version
Come si fa:
Lavare bene tutte le verdure. Affettare le patate e le carote, mettere su una teglia ricoperta da carta da forno e versare un po di olio di oliva, insaporire con il sale ed il mix delle spezie macinate: coriandolo, zenzero, aneto, curcuma e maggiorana. Mettere al forno caldo a 180 gradi circa per 15-20 minuti.

Tagliare il finocchio e servirlo assieme alle carote e le patate con il liquido di cottura. Servire come il piatto separato vegetariano oppure con la carne (sulle foto con gli involtini di manzo).