Labels

31/12/2014

Sernik o smaku pomarańczowym - Orange and quark cheese cake - Torta al formaggio quark ed arance

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
200 g mąki pszennej/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina tipo 0
2 łyżki cukru trzcinowego/ 2 tbs cane sugar/ 2 cucchiai di zucchero di canna
120 g masła lub oleju/ 4.2 oz butter or oil/ 120 g di burro oppure olio
1 żółtko/ 1 egg yolk/ 1 tuorlo
1 cukier waniliowy/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 startej skórki z cytryny/ 1/2 lemon peel/ 1/2 buccia di limone grattugiata

Masa serowa/ Quark cheese filling/ Ripieno di formaggio quark
500 g odcedzonego twarogu/ 17.5 oz quark/ 500 g di quark
1/2 szklanki cukru trzcinowego/ 1/2 cup cane sugar/ 1/2 di tazza di zucchero di canna
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
2 łyżki mąki/ 2 tbs plain white flour/ 2 cucchiai di farina 0
kilka kropel aromatu pomarańczowego/ 2 ts orange extract/ qualche goccia dell'aroma delle arance o fior d'arancia
100 g migdałów lub orzechów/ 3.5 oz almonds or nuts/ 100 g di mandorle o noci
50 g rodzynek/ 2 oz raisins/ 50 g di uvetta
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/ 3.5 oz orange candied peel/ 100 g di scorze d'arance candite
(można nie dać aromatu, ale więcej kandyzowanej skórki pomarańczowej/ you can add no extract and more orange candied peel instead/ si può non mettere l'aroma, ma invece mettere più scorza candita d'arance)

Polski
Wykonanie: Z mąki, masła, cukru, wanilii, jajek i startej skórki z cytryny, wyrobić ciasto, schłodzić na pół godziny w lodówce. Wyłożyć ciastem foremkę o średnicy 24 cm.

Ser zmielić, wymieszać z żółtkami, cukrem, mąką, aromatem i pokrojonymi migdałami/orzechami i skórką. Kto lubi może dodać też garść rodzynek. Ubić białka ze szczyptą soli i wymieszać z masą serową. Nałożyć ją na wyłożoną ciastem foremkę.

Piec w 180° C przez ok. 45-50 minut. Podawać po ostudzeniu.

English 
DirectionsKnead a dough using the flour, sugar, eggs, grated lemon peel and vanilla. Fill in the base of your 24 diameter tin with the dough and then keep it cool for about half an hour in the fridge. 

Grind the quark, mix with the yolks, sugar, flour and crushed nuts/almonds, orange peel, orange extract and also some raisins if you like. Beat the egg whites and unite with the quark and place it onto the tin filled in with the pastry. 

Bake at 180° C for about 45-50 minutes. Serve cooled down. 

Italiano
Come si fa: Con la farina, le uova, lo zucchero, la vaniglia e la scorza grattugiata del limone lavorare l'impasto e farlo riposare per mezz'ora in frigo. Rivestire la base dello stampo da 24 cm con l'impasto.

Macinare il quark, amalgamare con i tuorli, lo zucchero, la farina, le noci/mandorle tagliate, l'aroma, la buccia (e le uvette a piacere). Sbattere gli albumi e mettere tutto insieme delicatamente. Mettere sul primo strato dell'impasto.

Cuocete in forno già caldo a 180 gradi per 45 - 50 minuti. Fate riposare la torta almeno qualche ora prima di servirla.