Labels

11/01/2015

Ciasto z białek i pomarańczy - Egg white and orange cake - Torta agli albumi ed arance

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

a) na 5 białek/ for 5 egg whites/ per 5 albumi
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina
180 g masła/ 6.3 oz butter/ 180 g di burro
5 białek/ 5 egg whites/ 5 albumi
130 g cukru/ 4.5 g sugar/ 130 g di zucchero
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1.5 ts baking powder/ 1.5 di cucchiaino di lievito per dolci
skórka z 2 organicznych pomarańczy/ 2 organic orange peels/ la scorza di due arance non trattate
sól/ salt/ sale

b) na 7 białek/ for 7 egg whites/ per 7 albumi
270 g mąki/ 9.5 oz plain white flour/ 270 g di farina
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
7 białek/ 7 egg whites/ 7 albumi
150 g cukru/ 5.2 g sugar/ 150 g di zucchero
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito per dolci
skórka z 2 organicznych pomarńczy/ 2 organic orange peels/ la scorza di due arance non trattate
sól/ salt/ sale

Polski
Wykonanie: Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem, połączyć z mąką z proszkiem i (delikatnie) z ubitą pianą z białek (uwaga: ubijać pianę z odrobiną soli) oraz startą skórką z dwóch pomarańczy.

Ciasto wlać do foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170°C przez ok. 40 minut.

Udekorować cukrem pudrem, gałązką mięty i kandyzowaną skórką pomarańczową .

English
Method: Let the butter soften and then cream it with the sugar. Beat the egg whites until stiff. Sift the flour and unite with the cream and beaten egg whites delicately. Combine with grated orange peel and salt. 

Heat the oven to 340°F for about 40 minutes. Decorate with icing sugar, candied orange peel and mint leaves. 

Italiano
Come si fa: Mettete il burro a pezzetti in una ciotola e tenetela a temperatura ambiente per 30 minuti. Aggiungete lo zucchero nella ciotola del burro e lavorate il tutto con un cucchiaio di legno.

Amalgamate al composto anche la farina setacciata con il lievito alternandola agli albumi precedentemente montati con un po' di sale. Continuate a montare il composto con il cucchiaio di legno mentre versate farina, albumi e la scorza di arancia grattugiata.

Versate il composto nello stampo di 24 cm di diametro e cuocete la torta nel forno già caldo a 170°C per 40 minuti circa.

Per decorare: zucchero a velo, foglioline di menta, la scorza d'arancia candita decorate come vi piace.

 


Przepis bazowy:/The recipe source:/La ricetta originale: La Grande Pasticceria: torte e crostate. Accademia Maestri Pasticceri Italiani. Mondadori Milano 2009