Labels

16/01/2015

Ciasto z masą fasolowo-migdałową i polewą czekoladową - Beans and chocolate cake - torta di fagioli e cioccolato

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
Ciasto / Pastry/ Pasta
2 szklanki mąki/ 2 cups flour/ 2 tazze di farina
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
160 g masła lub margaryny/ 5.6 oz butter or margarine/ 160 g di burro o margarina
160 g cukru/ 5.6 oz sugar/ 160 g di zucchero
1 cukier waniliowy/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglina
3 łyżki śmietany/ 3 tbs cream/ 3 cucchiai di panna
+
kwaskowy dżem lub powidła/ jam/marmellata o confettura

Masa fasolowo-migdalowa/ Bean cream/ Crema di fagioli
200 g fasoli jaś/ 7 oz white beans/ 200 g di fagioli bianchi
300 g cukru pudru/ 10.5 oz powdered sugar/ 300 g di zucchero a velo
esencja migdałowa/ almond extract/ aroma di mandorle

Polewa czekoladowa/ Home-made chocolate cream/ Crema di cioccolato
200 g margaryny lub masła/ 7 oz butter or margarine/ 200 g di burro o margarina
150 g  cukru pudru/ 5 oz powdered sugar/ 150 g di zucchero a velo
2 łyżki soku z cytryny/ 2 tbs lemon juice/ 2 cucchiai di succo di limone

+ migdały i kakao/ almonds and cocoa/ mandorle e cacao

Polski:
Wykonanie:
Ciasto / Pastry/ Pasta
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagnieść ciasto (najlepiej zagniatać przez ponad 10 minut). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Piec w 200°C przez ok. 10-20 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posmarować dżemem.

Masa fasolowo-migdałowa
Fasolę wypłukać, moczyć 12 godzin i gotować aż będzie miękka. Ostudzić, obrać z łusek i zemleć (blenderem). Masę z fasoli ucierać z cukrem pudrem (najlepiej z cukru nierafinowanego), dodając do smaku olejku migdałowego. Gotową masę rozsmarować na upieczonym cieście i pozostawić do stężenia. 

Polewa czekoladowa
Roztopione masło lub margarynę utrzeć z cukrem i kakao na gładką masę. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki wrzątku, wymieszać i rozsmarować polewę na masie migdałowej (albo rozpuścić w rondlu wszystkie składniki i doprowadzić do zagęszczenia polewy, rozlać ozdobnie na masie migdałowej). 

Ciasto ozdobić migdałami i gorzkim kakao. 

English
Method:
Pastry
Using all the ingredients (apart from jam) knead the dough for at least 10 minutes. Roll the dough out and place on the baking tin.

Bake at 390°F for about 10-20 minutes. Leave to cool and cover with jam.

Bean cream
Wash the beans, leave them in water for 12 hours and cook them until they are soft. Peel the beans and blend them well. Mix the beans with sugar and a bit of almond extract. Spread the cake with the bean cream.

Home-made chocolate cream
Stir all the ingredients well, adding 2 table spoons hot boiling water. Spread it over the bean cream. Decorate the cake with almonds and cocoa.

Italiano
Come si fa:
Pasta
Usando tutti gli ingredienti (tranne la marmellata) lavoriamo l'impasto (più di 10 minuti). Stendiamolo con un mattarello e mettiamo sulla teglia. Alla fine facciamolo cuocere nel forno già caldo a 220°C per 10-20 minuti circa. Quando si rinfresca un po' spalmiamo sopra la marmellata.

Crema di fagioli
Lavare bene i fagioli, mettere in una ciotola piena di acqua e lasciare a riposare per 12 ore. Far cuocere i fagioli. Passarle con il blender e mettere insieme con lo zucchero a velo ed l'aroma finché non si formerà una crema omogenea e liscia. Spalmare la crema di fagioli sulla marmellata.

Crema di cioccolato
Amalgamare bene tutti gli ingredienti, aggiungere però 2 cucchiai di acqua bollente. Spalmare la crema sopra la crema di fagioli. Decorare la torta con le mandorle e cacao amaro.

 
 
 
 


Źródło przepisu/ The source of the recipe/ La ricetta originaria:
"Kuchnia - magazyn dla smakoszy" - październik 1996

No comments:

Post a Comment