Labels

07/01/2015

Czarne oliwki suszone - Black dried olives - Olive nere essiccate

Smakołyki Angeli via Facebook
Przepis mojej Teściowej/ My Mother's in law recipe/ Ricetta di mia Suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
oliwki czarne, dojrzałe/ black and rape olive olives/ olive nere ben mature
koper włoski/ fennel seeds/ semi di finocchio
czosnek/ garlic/ aglio
peperoncino/ peperoncino/ peperoncino
sól/ salt/ sale

Polski
Wykonanie: Oliwki umyć, osuszyć i każdą z osobna trzykrotnie naciąć. Dodać soli do smaku, siekanego czosnku, peperoncino i kopru włoskiego, wymieszać i umieścić obok źródła ciepła w suchym i przewiewnym miejscu na dobrych kilka dni lub nawet tygodni. Każdego dnia należy je przemieszać minimum 2 razy dziennie. W razie złej, deszczowej pogody, można delikatnie podsuszać oliwki w piekarniku. Gdy już uzyskamy pożądany efekt, pasteryzujemy oliwki w słoikach lub umieszczamy w workach próżniowych.

English
Directions: Wash the olives well, dry and cut each olive in three places. Mix the olives with chopped garlic, peperoncini, salt to taste and fennel seeds. Place them in a dry and warm place so they can dry well and quickly. The process longs quite a long time so be patient, if you need you can dry them several times in the oven over low heat. You need to stir the olives at least 2 times a day. When they are well dried conserve them in jars in the same way as preserves or vacuum-sealed.

Italiano
Come si fa: Lavate le olive, lasciatele asciugare e tagliate ciascuna in tre posti (questo è un lavorone quando abbiamo tante olive) e poi rimettetele vicino ad una fonte di calore. Aggiungete l'aglio tagliato a pezzi, il peperoncino ed il finocchio. Girare almeno 2 volte al giorno. Questa procedura si continua per tanti giorni finché le olive non saranno buone. Se le giornate sono piovose, conviene asciugare le olive nel forno. Conservare pastorizzate nei barattoli pastorizzati o sottovuoto.