Labels

29/01/2015

Skrzydełka z kurczaka na liściach laurowych - Fried chicken wings on bay leaves - Le ali di pollo con l'alloro in padella

Smakołyki Angeli na Facebook

Ze względu na walory smakowo-zdrowotne liści laurowych, upiekłam skrzydełka z kurczaka na liściach (świeżych, lub jeśli ktoś nie dysponuje takimi, można je uprzednio namoczyć), z całkiem niezłym efektem. Skrzydełka posolić, okrasić przyprawą (u mnie papryka słodka, kurkuma), ułożyć na liściach laurowych (zwanych bobkowymi) i delikatnie usmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem pokrojonej marchwi, co tworzy pyszny sosik do ziemniaków. Podawać z sałatą. Pycha!

If you like fried chicken wings, my idea is to fry them on bay leaves. Before doing so I suggest you should soften them a bit in warm water if dried or use fresh bay leaves. Salt the wings and fry them on the bay leaves delicately over slow heat with some sliced carrots. You can sprinkle the wings with a pinch of paprika or turmeric. Serve with lettuce. 

Questo piatto e veloce, buono ed economico. Prima di cucinare, suggerisco ammorbidire un po le foglie d'alloro con un po d'acqua oppure usarle fresche.  Salate e pepate (eventualmente mettete anche un po' di paprika e curcuma) le ali.  Cuciniate le ali con un po' d'olio sul fuoco basso, lentamente e delicatamente per far uscire gli aromi. Tagliate anche qualche carota e mettiamo assieme alle ali ed alloro nella padella. Servite con l'insalata di lattuga.