Labels

10/04/2015

Spirale omletowe z pokrzywą i kremem marchewkowym - Omelette spirals with nettle and carrot cream - Spirali di frittatine di ortica con crema di carote

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g pokrzywy/ 10 oz nettle/ 300 g di ortica
120 g ricotty/ 4 oz ricotta cheese/ 120 g di ricotta
2 marchewki/ 2 carrots/ 2 carote
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
50 ml mleka/ 50 ml milk/ 50 ml di latte
1 łyżeczka maku/ 1 tsp poppy seeds/ 1 cucchiaino di semi di papavero
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól/ salt/ sale
starta gałka muszkatołowa/ grated nutmeg/ noce moscata

Polski:
Wykonanie:
Marchew ugotować na parze, ostudzić, pokroić w kostkę. Zmiksować mikserem lub blenderem z ricottą i szczyptą gałki muszkatołowej.

Pokrzywę sparzyć i ugotować przez ok 5 minut, odcedzić i pozbyć się łodyg. Zmiksować mikserem lub blenderem z dodatkiem mleka i jajek oraz soli. Upiec 3 omlety na patelni o średnicy 22 cm. Ostudzić.

Posmarować omlety kremem z marchwi, zwinąć i pokroić tworząc ślimaki/ spirale. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tuż przed podaniem, posypać makiem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C, uważając by ich nie spalić ;-). 

English:
Method:
Boil the carrots, cool and then chop and blend with the ricotta cheese and a pinch of grated nutmeg.

Wash the nettle and boil for 5 minutes, drain and deprive of the stems (leaving only the leaves), blend it together with the milk and eggs. Make 3 omelettes in a frying pan of about 8 - 9 inches in diameter. Leave them to cool and then spread them with the carrot cream, roll them and cut to form the spirals as you can see in the photos. Sprinkle each spiral with poppy seeds.

Bake before serving in 375 °F for 5 minutes, taking care so as not to burn them (!). 

Italiano:
Come si fa:
Tagliate le carote a pezzetti e cuocetele a vapore fino a farle diventare tenere. Fatele raffreddare, quindi frullatele e mescolatele alla ricotta ed ad una presa di noce moscata.

Ricavate le foglie di ortica e lessatele per 5 minuti, scolatele e strizzatele. Frullatele assiame al latte e le uova. Scaldate una padella oliata da 22 e versatevi un terzo o un quarto del composto alla volta (per ottenere 3 o 4 frittatine).

Spalmate le frittatine con la crema alle carote e arrotolatele e tagliate a fette disponendo le spirali in una pirofila rivestita con carta da forno.

Cospargete le spirali con i semi di papavero e scaldatele per 5 minuti in forno a 190 °C prima di servirle. 




Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale:
Cucina naturale, marzo 2015, p. 35. (http://www.cucina-naturale.it)