Labels

09/06/2015

Keks z makiem (piegusek) - Poppy cake - Torta con semi di papavero

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski
Składniki:
3-4 jajka
150 g cukru
16 g cukru waniliowego
100 g masła
200 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maku
bakalie: posiekane orzechy włoskie, skórka z pomarańczy biologicznej starta lub kandyzowana, daktyle, figi lub inne

Wykonanie:
Przy użyciu miksera, ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, miksujemy ponownie, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę z proszkiem i mak, na koniec łyżką mąki oprószone bakalie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok 40-60 minut, można w keksówce, ale nie jest to konieczne, wystarczy blacha z wysokimi brzegami. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smakołyk!

English
Ingredients:
3-4 eggs
5.2 oz sugar
1 ts vanilla extract
3.5 oz butter
7 oz plain all purpose flour
1 1/2 teaspoon baking powder
1 cup poppy
dry fruit: sliced walnuts, organic orange peel or candied oranges, sliced dry plums, dates, figs etc

Directions:
You need to use your cooking mixer, beat the eggs with sugar and vanilla, add butter and beat again, when beaten add flour, baking powder and poppy. Eventually add dry fruit iced with a spoonful of flour. Bake in 180 degrees C for about 40 - 60 minutes. Serve iced with icing sugar. Delicious....

Italiano
Ingredienti:
3-4 uova
150 g di zuchero
1 bustina di vaniglina
100 g di burro 
200 g di farina 00
1 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci
1 tazza di papavero
frutta secca a piacere: uvetta, scorza d'arancia candita, noci, datteri, fichi, mandorle...

Come si fa:
Sbattere gli albumi con lo zucchero e vaniglia, poi aggiungere il burro, amalgamare con la farina col lievito, il papavero e la frutta secca (mischiata con 1 cucchiaio di farina). Cuocere la torta nel forno caldo di 180 gradi per circa 40-60 minuti. La torta ancora calda si decora con lo zucchero a velo.


Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale
Ciasta Siostry Leonilli, Wydawnictwo Sióstr Loretanek, Warszawa 2004

No comments:

Post a Comment