Labels

30/07/2015

Babka poznańska z owocami - Fruit cake from Poznań - Torta polacca alla frutta

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina
2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 2 tbs potato starch/ 2 cucchiai di fecola di patate
2 łyżki masła (lub oliwy) / 2 tbs butter or olive oil/ 2 cucchiai di burro o olio di'oliva
1 łyżka wody/ 1 tbs water/ 1 cucchiaio di acqua
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżka octu/ 1 tbs vinegar/ 1 cucchiaio di aceto (qualsiasi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem z dodatkiem wody na gęsta białą masę. Dosypać mąki przesiane z proszkiem i wlać ocet z rozpuszczonym masłem lub oliwą. Dokończyć ubijanie, na mniejszych obrotach. 

Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (niekoniecznie babkowej - ze względu na owoce), owoce: połówki morel, nektarynek (jak na zdjęciu) lub inne takie jak maliny, jagody, porzeczki itp., ułożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

Babkę poznańską skatalogowałam na moim blogu-katalogu przepisów lokalnych od A do Z

English
Method: Beat the eggs well with sugar and water. Add the flour mixed with the starch and baking powder, still beating pour the vinegar and olive oil or melted butter. 

Pour batter into a cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) cover with fruit: apricot or peach halves, raspberries, blackberries, currants ... Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero e l'acqua. Mescolare la farina con il lievito. Mettere tutto insieme delicatamente (si può montare ancora ma lentamente), alla fine aggiungere il burro (o l'olio) e l'aceto.  

Versare l'impasto in una teglia per ciambellone o una teglia semplice (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato), mettere sopra delle albicocche o nocipesche (vanno bene anche i lamponi, le more...). Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).   Decorare con zucchero a velo.


 


Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale:
Nowy Kalendarz Polski , 29 lipiec 2015, wyd. Kastor