Labels

15/10/2015

Ravioli z ricottą i szpinakiem - Spinach & Ricotta Ravioli - Ravioli di ricotta e spinaci


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g mąki pszennej makaronowej (durum) / 14 oz plain durum wheat flour/ 400 g di farina di grano duro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
odrobina wrzątku/ a bit of hot water/ un po' di acqua calda
sól/ salt to taste/ sale

Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
100 g ricotty/ 3,5 oz ricotta cheese/ 100 g di ricotta
200 g ugotowanego szpinaku/ 7 oz cooked spinach/ 200 g di spinaci lessi
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
60 g parmezanu/ 2 oz Parmesan cheese/ 60 g di grana
sól, pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski:
Wykonanie: Wyrobić ciasto jak na pierogi, mieszając ręcznie wymienione składniki tak, by ciasto pierogowe nie było zbyt twarde, ma być nieco luźniejsze niż na makaron. Odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Rozwałkować na grubość ok 3 milimetrów. Pokroić na kwadraty lub szklanką o szerokości 4 cm wycinać kółka. Porcjami nakładać farsz (zmiksować wszystko razem blenderem). Zakleić palcami (w środku umieścić farsz), zostawić sklejone bez marszczenia (lub  pomarszczyć, uzyskując efekt wizualny polskich pierogów). Gotować w słabo osolonej wodzie ok. 15 minut, a nawet nieco dłużej, gdyż pszenica durum (makaronowa) wymaga dłuższego gotowania.

Ravioli (czyli małe pierogi w stylu włoskim) podawać z masłem i świeżymi listkami szałwii.

PS. Użyłam mąkę z pszenicy durum dobrej jakości, wykonaną w prywatnym młynie, to ważne. Czasem w sklepach można kupić mąkę z durum o gorszej jakości, w takiej sytuacji polecam zrobić ravioli ze zwykłej mąki pszennej.

Zdjęcia zrobiłam z ravioli odgrzanych, z kolejnego dnia. Ravioli zaraz po ugotowaniu są mniej płaskie ;-).

Italiano:
Wykonanie: Preparate la sfoglia: impastate la farina con le uova ed il sale, aggiungete un po' d'acqua calda se ne avete bisogno, lasciate riposare coperta per 30' quindi stendetela dello spessore di 3 mm. Ritagliate tanti quadrati di 4 x 4 cm, sistematevi al centro un po' di farcita (frullate tutti gli ingredienti per ottenere la farcita omogenea) e richiudete sigillando i bordi.

Lessate i ravioli, scolateli al dente e servite con il burro e qualche foglia fresca di salvia. 

 

English version on request: fill in the contact form. 

No comments:

Post a Comment