Labels

01/10/2015

Rolada czekoladowa 2/ Biscuit chocolate roll 2/ Salame al cioccolato 2


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
słodka śmietana/ cream/ panna
trochę mleka i masła/ a bit of milk&butter/ poco burro e latte
kakao/ cocoa/ cacao
cukier trzcinowy/ cane sugar/ zucchero di canna
miód/ honey/ miele
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 łyżki konfitury/ 2 tbs jam/ 2 cucchiai di marmellata
migdały/ almonds/ mandorle
orzechy włoskie/ nuts/ noci
sucharki (z mąki z pełnego przemiału)/ (whole meal) melba toasts/ fette biscottate integrali

Wersja polska
Wykonanie:
Doprowadzić do wrzenia śmietanę (ilości wg potrzeby) z cukrem i kakao, gotować kilka minut (można dolać trochę mleka), na koniec roztopić w niej masło. Odstawić, mieszając wpić jajko i wsypać pokruszone lub zmielone orzechy z migdałami.

Po ostudzeniu doprawić smakowo miodem, konfiturami (u mnie powidła śliwkowe) i ewentualnie likierem czy wódką. Wdrobić tyle sucharków ile masa da radę wchłonąć, zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Wyciągnąć ok 10 minut przed zamierzanym spożyciem. 

Inne rolady czekoladowe w moim wykonaniu: Rolada czekoladowa 1, Rolada kawowa.

English:
Method:
Boil cream (quantity according to your needs) with sugar and cocoa for several minutes, add butter at the end and stir well everything together. Leave it to cool, add the egg and sliced or ground nuts&almonds. Sweeten, if necessary, with honey, add the jam (in my case it's plum preserve) and if you like a small amount of vodka.

At the very end add melba toast crumbs, as many of them as the chocolate cream manages to absorb and roll it with baking paper, close both ends and  put it in the freezer for several hours. Take the roll out from the freezer about 10 minutes before consuming.

Italiano:
Come si fa:
Bollire la panna con un po' di latte, cacao e zucchero per alcuni minuti. Lasciare raffreddare un po' e poi aggiungere miele a piacere, noci e mandorle macinate o tagliate a fette, marmellata (nel mio caso: marmellata di prugne) ed anche si può aggiungere 1-2 cucchiai di un liquore al cioccolato.

Rotolare il tutto nella carta da forno e lasciare per qualche ora in freezer. Togliere dal freezer circa 10 minuti prima di servire.