Labels

26/11/2015

Chleb kukurydziano-razowy - Whole Wheat Cornbread - Pane integrale di mais

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2.5 szklanki mąki pszennej razowej/ 2.5 cup whole wheat flour/ 2.5 tazze di farina integrale
2.5 szklanki mąki kukurydzianej/ 2.5 cup cornmeal/ 2.5 tazze di farina gialla di mais
1 szklanka letniego mleka/ 1 cup lukewarm milk/ 1 tazza di latte tiepido
3/4 szklanki letniej wody/ 3/4 cup lukewarm water/ 3/4 di tazza di acqua tiepida
1 łyżka cukru/ 1 tbs sugar/ 1 cucchiaio di zucchero
100 g świezych drożdży/ 3.5 oz yeast/ 3.5 g di lieviti di birra
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 2 cucchiai di miele
1 łyżka masła lub oliwy/ 1 tbs butter or olive oil/ 1 cucchiaio di burro o olio di oliva

opcjonalnie/ optionally/ a piacere:
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 ts salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
3-4 łyżki nasion kminku/ 3-4 tbs caraway seeds/ 3-4 cucchiai di semi di cumino
mąka na stolnicę/ flour for pastry board/ farina per spianatoia


Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem i odstawić, by wyrosły. Wymieszać dwa rodzaje mąki, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Natłuścić foremki, włożyć ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło, a potem piec w temperaturze 220°C przez ok. 25 minut.

Chleb jest dobrze wypieczony, jeśli przy pukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk. Chlebek idealny do miodu, ale też i z wędliną czy serem nie jest zły ;-).

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and 1/2 cup lukewarm water in a bowl. Lave it to grow and then mix both kinds of flour together, add all the other ingredients and knead the dough. Place the dough in a greased bread tin and leave it in a warm place to grow. 

Bake at about 430° F for about 25 minutes. Serve with honey or according to your preferences. 

Italian:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero e 1/2 di tazza d'acqua tiepida e lasciar crescere. Lavorare l'impasto bene, metterlo nella teglia del pane e lasciarlo riposare, coperto con uno straccio umido finché non crescera'.

Cuocere al forno caldo di 220° C per circa 25 minuti. Buono con il miele o marmellata, ma anche con le cose salate.

 
 
 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Wypieki i potrawy z miodem
 by Bolesław Pilarek,  Warszawa 2000