Labels

27/11/2015

Risotto gruszkowe z orzechami włoskimi - Pear and Walnut Risotto - Risotto con pere e noci

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g ryżu (np. brązowy lub arborio)/ 7 oz (brown) rice/ 200 g di riso (integrale)
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
2 duże i soczyste gruszki/ 2 big and juicy pears/ 2 pere grandi e succose
60 g orzechów włoskich/ 2 oz walnuts/ 60 g di noci
100 ml wina białego /100 ml white wine /100 ml di vino bianco
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere

+ woda/ water/ acqua q.b.
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva

Polski:
Wykonanie:
Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju i dolewamy wino (ja nie miałam i dodałam trochę wódki malinowej... ważne by był to jakiś alkoholowy trunek) i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą.

Pod koniec gotowania, dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i orzechy włoskie zmielone (kilka całych zostawiamy do dekoracji). Gotujemy dalej, ale króciutko do 3 minut, solimy jeśli trzeba i pieprzymy do smaku.

Risotto można podać z serem (u mnie provola lub ser owczy), ale nie jest to konieczne.

English version
Method:
Cook the rise in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water.

At the end of cooking, add chopped pears and ground walnuts (or other nuts - leave several whole nuts to decoration).

When the rice is soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese (in my case it is provola or pecorino cheese).

Italian version
Come si fa:
Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio o burro.

Al termine della cottura aggiungete le pere tagliate a dadini, le noci macinate (ma lasciate qualche noce intera per guarnire il piatto). Quando il riso diventa morbido o al dente togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po'di burro o olio d'oliva, pepate a piacere e servire per esempio con il grana, il pecorino o la provola.