Labels

11/12/2015

Peperonata, czyli kalabryjskie domowe frytki z papryką - Calabrian Simple Peperonata - Peperonata calabrese semplice


Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera

Polski:
Wykonanie:
Kroimy oskrobane ziemniaki na kawałki większe niż na frytki tradycjonalne, tak samo kroimy umytą i oczyszczoną paprykę (najlepiej kilka kolorów papryki) na dość szerokie paski, przecinamy ja na połowę.

Smażymy pierw paprykę na głębokim oleju/oliwie, ale tak, żeby tłuszcz całkowicie ich nie przykrywał. W tym samym oleju, smażymy ziemniaki, dolewając oleju/oliwy w razie potrzeby. Mieszamy odsączamy olej, mieszamy razem i solimy do smaku!

English:
Method:
Peel the potatoes, cut them into quite thick pieces. Clean the peppers, cut them into similar pieces to the potato pieces. First fry the peppers in deep oil but taking care the peppers do not immerse completely in oil as it is in the case of frying French fries/chips.

Fry the potatoes in the same oil, add some more oil if necessary but again: do not exaggerate.

Place both the peppers and potatoes in a plate, mix them and salt to taste.

Italiano:
Come si fa:
Sbucciare le patate e tagliatele a spicchi abbastanza grandi. Pulire i peperoni, tagliateli in verticale a strisce non troppo strette, dividetele a metà.

Iniziare la cottura dei peperoni in una padella grande con l'olio abbondante, infine nella stessa padella friggere le patate. Aggiungete un altro po' d'olio se necessario, ma non troppo perché non devono essere totalmente immerse come le patatine fritte.

Mettere la peperonata sul piatto, mescolare bene e salare a piacere!