Labels

19/12/2015

Pierniczki nadziewane marmoladą lub czekoladą - Stuffed Spice and Honey Tea Cakes - Biscotti speziati al miele con ripieno di marmellata o cioccolato

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok. 400-500 g mąki pszennej/ about 14-17 oz wheat plain flour/ 700 g di farina 00 circa
 400-500 g mąki żytniej/ about 14-17 oz rye flour/ 700 g di farina di segale
100 g cukru trzcinowego/ 3.5 oz cane sugar/ 100 g di zucchero di canna
pełna szklanka miodu/ 1 full cup honey/ 1 tazza piena di miele
3-4 jajka/ 3-4 eggs/ 3-4 uova
150 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
0.5 szklanki mleka/ 0.5 cup milk/ 0.5 tazza di latte
30 g przyprawy do pierników*/ 1 oz spice mixture**/ 30 g di spezie miste***
1,5 łyżeczki amoniaku spożywczego/ 1.5 ts ammonium bicarbonate/ 1.5 cucchiaino di bicarbonato d'ammonio

* cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, anyż
** cinnamon, coriander, ginger, cloves, nutmeg, black pepper, aniseed
*** cannella, coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata, pepe nero, anice

Polski
Wykonanie:
Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, a miód z cukrem (kto woli słodsze pierniki, może dodać więcej cukru lub miodu) podgrzać w osobnym naczyniu. Wymieszać mleko i miód z jajkami i mąkami (początkowo dać mniej mąki). Po ochłodzeniu się zagnieść ciasto, dodać kolejną dozę mąki, gdy jest zbyt mokre. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować, wykroić ciasteczka, nakładać odrobinę marmolady lub czekolady na środek jednego ciasteczka, przykryć drugim i zakleić. Każdy pierniczek pomalować mlekiem. Układać na natłuszczone blaszki. Piec w 200°C przez kilka minut.

Pierniczki są zawsze kruche, niemniej jednak polecam przechowywać je w zamkniętej puszce.

English
Method:
Dissolve ammonium bicarbonate in warm milk. Warm honey and sugar in a separate pan. Mix all the ingredients well (add less flour at the beginning, though). Wait to cool and knead a dough, add more flour if the dough becomes too wet. Roll it out and cut out your cakes, place a bit of jam or chocolate on one cake, cover with another one and glue them with your fingers. Brush them with milk.

Bake at 400 °F for several minutes.

Italian
Come si fa:
Sciogliere il bicarbonato d'ammonio con il latte tiepido. Riscaldare il miele con lo zucchero in una pentola separata. Mettere tutto insieme aggiungendo meno farina all'inizio. Lasciare raffreddare e fare l'impasto. Aggiungere un altro po' di farina, se necessario (se l'impasto diventa troppo umido). Stendere l'impasto sulla superficie infarinata. Tagliare i dolcetti, mettere un po' di marmellata o cioccolato sopra uno, coprire con l'altro dolcetto, chiudere bene con le dita. Spalmare ogni dolcetto con il latte.

Cuocere a 200 gradi per alcuni minuti.