Labels

01/12/2015

Rurki omletowe ze szpinakiem i boczkiem - Omelette Rolls with Spinach and Bacon - Cannelloni con ripieno di spinaci e pancetta

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dla 2 osób/ serves 2/ per 2 persone
szpinak (ok. 400 g)/ spinach (14 oz) / spinaci (400 g circa)
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
2 łyżki wody/ 2 tbs water/ 2 cucchiai di acqua
2 łyżeczki mąki/ 2 ts all purpose flower/ 2 cucchiaini di farina
tarty parmezan lub inny ser żółty/ grated parmesan cheese/ parmigiano grattugiato
50 g twarogu/ 2 oz ricotta or quark cheese/ 50 g di ricotta
50 g chudego boczku/ 2 oz bacon/ 50 g di pancetta magra
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
zioła do smaku (majeranek, pieprz)/ spices to taste (marjoram, peper)/ erbe aromatiche a piacere (maggiorana, pepe)
1/2  cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
ząbek czosnku/ a clove of garlic/ uno spicchio d'aglio
1 łyżeczka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaino di burro
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie:
Przygotować farsz: ugotować szpinak (ok 10 minut) w osolonej wodzie, pokroić. Podsmażyć na maśle lub oliwie cebulkę z boczkiem, pod koniec dodać drobno siekany czosnek plus przyprawy  sól do smaku, wymieszać z twarogiem, tartym serem żółtym, jajkiem i szpinakiem.

Upiec cienkie omlety z 2 jajek, wody i mąki. Wypełnić je farszem, posypać serem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut w 200°C.

English
Method
Boil the spinach in salted water. Fry delicately the onion with garlic, spices, then mix with the cheeses, egg and spinach, stir well.

With 2 eggs, water and flour make flat omelettes, fill them with the spinach filling and roll them to form a sort of pancakes. Bake them for about 10 minutes at 390° F.

Italiano
Come si fa
Cuocere gli spinaci. Fare soffritto di cipolla, aglio, pancetta e spezie, aggiungere gli spinaci cotti, la ricotta, un uovo, il parmigiano e mescolare tutto bene.

Con le 2 uova, l'acqua e la farina fare delle frittatine fine, farcire con gli spinaci ed arrotolare formando una specie di cannelloni grossi. Cospargerli con il formaggio e lasciarli cuocere in forno per 10 minuti a 200 gradi.

 

Źródło:/Source:/La ricetta originale: