Labels

03/03/2016

Niemieckie naleśniki - Eierkuchen / Pfannkuchen - Crépes alla "tedesca"

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina 00
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
200 ml mleka/ 200 ml milk/ 200 ml di latte
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
szczypta proszku do pieczenia/ a pinch of baking powder/ un pizzico di lievito

Polski
Wykonanie:
Mieszamy do połączenia wszystkich składników (można je zrobić też bez proszku). Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z powidłami czy serem.

English
Method:
Mix all the ingrediente to achieve pancake batter. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam or cottage cheese.

Italiano
Come si fa:
Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno mezz'ora. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata o formaggio fresco. 

 
 
 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Frag Mutti


Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:

Kuchnia niemiecka 2016