Labels

01/04/2016

Ciasteczka z płatków jaglanych - Millet Flake Tea Cakes Recipe - Biscotti di fiocchi di miglio

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g płatków jaglanych/ 7 oz millet flakes/ 200 g di fiocchi di miglio
150 g oleju kokosowego/ 5 oz cocco oil/ 150 g di olio di cocco/oliva
150 g mąki jaglanej/ 5 oz millet flour/ 150 g di farina di miglio
50 g siekanych migdałów/ 2 oz chopped almonds/ 50 g di mandorle tritate
50 g rodzynek/ 2 oz raisins/ 50 g di uvetta
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte
2 łyżki śmietany/ 2 tbs cream/ 2 cucchiai di panna
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di soda

*można zastąpić miodem lub herbatą miętową/ or bee honey or mint infusion/ oppure di miele o di tisana alla menta

Polski
Wykonanie: (Przepis na 2 blachy ciastek)
Zagęścić (może być lekko) mleko na patelni z kilkoma łyżkami cukru, wanilią i szczyptą sody (patrz: masa kajmakowa) Wymieszać wszystkie składniki wraz z zagęszczonym mlekiem, ręcznie lub mikserem. Łyżeczką nakładać małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Upiec w 200°C na jasnozłoty kolor (ok. 10-15 minut).

English 
Method:
Thicken the milk with a bit of sugar, vanilla and soda (look here), then mix all the ingredients well (with an electric mixer). With a tea spoon place small amount of the batter at a time onto the backing sheet wrapped with baking paper. Bake at 390°F until golden brown (for about 10 - 15 minutes).

Italiano
Come si fa:
Addensare il latte con un po' di zucchero e vaniglia (guarda qui). Mettere tutti gli ingredienti insieme (con il mixer). Formare piccoli biscotti col cucchiaino sulla carta da forno. Far cuocere al forno già caldo di 200°C finché non diventano dorati (cioè per circa 15-20 minuti).


 
 
Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji:

No comments:

Post a Comment