Labels

07/04/2016

Ciastka Dwa Kolory (bez pieczenia)/ Two-Coloured Tea Cakes Recipe/ Dolcetti Bicolori

Smakołyki Angeli na Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
pokrojony w prostokąty lub trójkąty wafel/ wafer cut into equal pieces/ wafer tagliato a pezzi uguali
gorzka czekolada lub polewa/ dark chocolate/ cioccolato fondente
orzechy mielone lub siekane do dekoracji/ ground nuts for decoration/ noci tritate per decorare

Nadzienie Kakaowe/ Cocoa Filling/ Ripieno al Cacao
5 białek/ 5 egg whites/ 5 albumi
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
150 g mielonych ciastek np. krakersów/ 5 oz ground crackers/ 15 g di crackers macinati
50 g mielonych orzechów/ 2 oz ground nuts or almonds/ 50 g di noci o nocciole
1 łyżka kakao/ 1 tbs cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
1-2 łyżki likieru kakaowego lub innego/ 1 -2 tbs cocoa liqueur/ 1-2 cucchiai di liquore al cacao

Nadzienie Żółte/ Yellow Filling/ Ripieno Giallo
5 żółtek/ 5 yolks/ 5 tuorli
120 g cukru/ 4 oz sugar/ 120 g cukru
130 g masła/ 4.5 oz butter/ 130 g masła
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia

Polish 
Wykonanie: 

Nadzienie kakaowe: jajka parzymy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając cukier pod koniec ubijania. Gdy będą już ubite, dodajemy resztą składników, mieszamy łyżką lub mikserem na mniejszych obrotach. Odstawiamy na chwilę.

Nadzienie żółte: ubijamy żółtka z cukrem i masłem, dodajemy prawdziwą wanilię ew. cukier waniliowy (jeśli cukier waniliowy, można dać trochę mniej cukru). Przekładamy wafle na przemian dwoma masami, tj. smarujemy wafelek masą kakaową, później żółtą, jeszcze raz kakaową, przykrywamy wafelkiem i tak samo postępujemy ze wszystkimi wafelkami do skończenia mas. Każdy przekładaniec dekorujemy polewą (ew. rozpuszczoną czekoladą) i posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami. Ciasteczka przekładańce wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Przechowujemy je również w lodówce.


Italiano
Come si fa:  

Ripieno al Cacao: lavare e bruciare le uova intere con l'acqua bollente. Montare gli albumi con lo zucchero, aggiungere il resto degli ingredienti e mescolare il tutto bene. Lasciare a riposare.

Ripieno Giallo: montare i tuorli con lo zucchero ed il burro con la vaniglia. Mettere prima il ripieno al cacao sul pezzo di wafer, poi il ripieno giallo e finire con il ripieno al cacao, coprire con l'altro pezzo di wafer e continuare cosi finché non finisca il ripieno. Sciogliere il cioccolato e spalmarlo sopra ogni dolcetto, decorare con le noci tritati quando il cioccolato è ancora caldo. mettere in frigo per almeno un'ora prima di servire. Conservare in frigo. 


 English version soon....