Labels

07/09/2016

Mizeria słodko-kwaśna wg Babci Anieli - Cucumber Salad Mizeria by Grandma Aniela - Insalata di cetrioli in agrodolce di nonna Aniela

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
(dla 2 osób/ serves 2/ per 2 persone)
1 długi ogórek/ 1 long cucumber/ 1 cetriolo lungo
1/2 szklanki ciepłej gotowanej wody/ 1/2 cup lukewarm water/ 1/2 di tazza di acqua tiepida
1 łyżeczka miodu lub cukru/ 1 ts honey or sugar/ 1 cucchiaino di miele o zucchero
1 łyżeczka soku z cytryny/ 1 ts lemon juice/ 1 cucchiaino di succo di limone
sól i pieprz/ salt and pepper/ sale e pepe
koperek/ dill/ aneto

Polski
Wykonanie: Umyty i obrany ogórek kroimy na plasterki i solimy, mieszamy, zostawiamy (minimum!) na parę minut. W międzyczasie rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie miód lub cukier, doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Jeśli trzeba dolewamy wody i/lub dodajemy cukru/miodu lub soku z cytryny czy pieprzu, by uzyskać satysfakcjonujący nas smak. Wlewamy wodę do ogórków, gdy tylko się nam schłodzi, mieszamy i posypujemy koperkiem (suszonym bądź świeżym).

Surówkę tę polecam do dań obiadowych, w których składzie są ziemniaki. Wodę ogórkową polecam wypić, w moim domu smakuje wszystkim. Tego przepisu nauczyła mnie moja Mama, którą nauczyła Jej Mama ;-), jest idealny dla osób z nietolerancją laktozy, którzy nie mogą spożyć zwykłej mizerii ze śmietaną czy jogurtem.

English 
Directions: Slice peeled cucumber and salt it to taste, leave for several minutes. In the meantime, solve honey or sugar in lukewarm water and pour in lemon juice and add a pinch of pepper and stir well. When the water becomes cold, pour it onto the cucumbers and stir well again. Serve as a salad with second dishes such as meat with potatoes. The cucumber water has a pleasant taste and you can drink it ;-).

Italiano
Come si fa: Tagliare a fette rotonde il cetriolo già lavato e sbucciato e mettere un po' di sale, girare il tutto bene e lasciare a riposare. Nel frattempo, fate scogliere il miele o lo zucchero in acqua tiepida, versare il succo di limone e mettere poco pepe. Quando l'acqua avrà la temperatura dell'ambiente, versarla nel piatto con i cetrioli e mescolare di nuovo. Si può decorare con l'aneto. L'acqua dei cetrioli piace a tanti e potete provare a berla anche voi ;-).