Labels

02/09/2016

Penne z burakami szpinakowymi (ew. szpinakiem) ziemniakami i fasolą - Penne wiyh Chard, Potatoes and Beans - Penne con bietole, patate e fagioli

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski:
Wykonanie: Fasolę jaś (dla 2 osób ok 100-150 g) namoczyć na noc, ugotować w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową, wody nie wylewać. Burak szpinakowe (ew. szpinak - mały lub średni bukiet) ugotować i przyprawić czosnkiem wg przepisu na Sałatkę z buraka szpinakowego. 1-2 ziemniaki pokroić w kostkę. Wodę po fasoli zagotować (uzupełnić szklanką wody), wrzucić doń ziemniaki. Na lekko podgotowane ziemniaki wsypać makaron (ok 250 g) i ugotować. Odcedzić makaron z ziemniakami, wymieszać z burakiem szpinakowym (ew. szpinakiem), którego łodygi można wcześniej pokroić. Pokropić oliwą z oliwek, można posypać startym serem. 

English and Italian versions on request - please fill in the blog contact form. 



Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: