Labels

08/09/2016

Słone ciastka z arachidami - Salted Peanut Biscuits - Biscotti salati agli arachidi

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz white all purpose flour/ 300 g di farina 00 (o di grano duro)
150 g masła lub oleju kokosowego/ 5 oz butter or coconut oil/ 150 g di burro (o olio di cocco/oliva)
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
sól i arachidy/ salt and peanuts/ sale ed arachidi

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki (za wyjątkiem orzechów), razem z solą (minimum to pół łyżeczki) do smaku, a jeśli trzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Na koniec dodać całe lub pokruszone orzechy (ok. 100 g, można je uprażyć). Rozwałkować i formować ciasteczka, najlepiej ostrą foremką, która kroi orzechy. 

Przełożyć na blachę i upiec w piekarniku nagrzanym do 200° C na jasnozłoty kolor. Można podawać je z lejącym się miodem (takie smakują mi najbardziej!). 

English 
Directions:
Mix all the ingredients (except the peanuts) together with salt to taste, add the peanuts (chopped or crushed) in the end. Then roll out the dough and cut the cakes. 

Bake at 400° F until golden. Keep in a tin. 

Italiano
Come si fa:
Mettere tutti gli ingredienti insieme tranne gli arachidi, che si possono aggiungere solo alla fine di lavorazione. Stendere l'impasto e tagliare i biscotti. 

Deponetele su una piastra e cuocere in forno già caldo a 200 gradi finché non diventano dorati. Conservare in una scatola.