Labels

16/09/2016

Szaszłyki z cukinią - Zucchini Skewers Recipe - Spiedini di zucchine


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
4 małe cukinie/ 4 zucchini/ 4 zucchine
6 kromek chleba pszennego/ 6 slices bread/ 6 fette di pancarré
salami/ sausage/ salame
rolada ustrzycka lub inny ser wędzony/ smoked cheese/ scamorza affumicata
cebula/ onion/ cipolla
sól i pieprz/ salt and pepper/ sale e pepe
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Cebulę zeszklić na oliwieSzpilujemy kawałki chleba zanurzone w oliwie cebulowej, kawałki cukinii, kiełbaski, sera, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, solimy, pieprzymy do smaku, skrapiamy oliwą cebulową, dekorujemy cebulą i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok 10 minut lub grillujemy.

Italiano
Come si fa: Soffriggere la cipolla con l'olio di oliva. Infilare sullo spiedino le zucchine con le fette di pane tagliate a nastro unte con l'olio aromatico di cipolla (fritta in olio), il formaggio, il salame e chiudete con stecchini. Spennellate con il resto d'olio, decorare con le cipolle, mettete sale e pepe a piacere e cospargete con il pane grattugiato. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 10 minuti.