Labels

07/09/2016

Trufle owsiano-marcepanowe z arachidami - Oats Marzipan and Peanut Truffles - Tartufi alle mandorle, avena ed arachidi

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 szklanka płatków owsianych/ 1 cup oat flakes/ 1 tazza di fiocchi di avena
90 g marcepanu/masy marcepanowej/ 3 oz almond paste/ 90 g pasta di mandorla
50 g masła lub oleju kokosowego/ 1.7 oz butter or coconut oil/ 50 g di burro o olio di cocco
kilka herbatników lub sucharków/ several simple tea cakes/ qualche biscotto o fetta biscottata
1 łyżka kakao/ 1 table spoon cocoa/ 1 cucchiaio di cacao
3-4 łyżki wódki/ 3-4 table spoons vodka/ 3-4 cucchiai di vodka
mączka kokosowa do "panierowania"/ organic coconut flour/ farina di cocco
prażone arachidy/ toasted peanuts/ arachidi tostati

Polski
Wykonanie: Płatki zmielić, herbatniki (sucharki) pokruszyć, dodać masło/olej kokosowy, kakao, wódkę, marcepan i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kuleczki, do każdej włożyć orzech arachidowy (najlepiej prażony na suchej patelni) i dokładnie obtoczyć w mączce kokosowej (tj. mielonych wiórkach kokosowych) i udekorować orzeszkiem. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions: Grind to powder the oats and crush the tea cakes/ biscuits, add the butter, cocoa, vodka and almond paste and mix well to form a dough.

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands, hide a peanut into each ball. Then roll them in cocco flour and decorate with peanuts. You can place them into paper cupcake liners.

Italian
Come si fa: Polverizzare i fiocchi e schiacciare i biscotti ed infine unire il burro, la vodka e la pasta di mandorla per amalgamare l'impasto.

Creare con l'impasto delle palline, riempirne ciascuna con i pezzi di arachidi e passarle nella farina di cocco e decorarle con altri arachidi.

Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.