Labels

03/10/2016

Praliny owsiane - Oat Flake Pralines - Praline di fiocchi d'avena

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
400 g płatków owsianych/ 14 oz oat flakes/ 400 g di fiocchi di avena
2-3 łyżki miodu/ 2-3 tbs honey/ 2-3 cucchiai di miele
1 łyżka cukru (trzcinowego)/ 1 tbs (cane) sugar/ 1 cucchiaio di zucchero (di canna)
2 łyżki masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao
1/2 łyżeczki cynamonu/ 1/2 ts cinnamon/ 1/2 di cucchiaino di cannella
5 łyżek mleka/ 5 tbs milk/ 5 cucchiai di latte
+
mielone migdały lub orzechy/ ground nuts or almonds/ noci, nocciole o mandorle macinati

Polski
Wykonanie: Uprażyć płatki w piekarniku (ok. 10-15 minut w 180°C). Masło roztopić z mlekiem, miodem i cukrem, doprowadzić do wrzenia, by cukier (i miód) się rozpuścił. Dodać resztę składników (można dodać więcej mleka, by płatki zmiękły), mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać masę. Masę nieco ostudzić i formować z niej kulki, obtaczając je w mielonych migdałach lub orzechach (ewentualnie w mielonych płatkach śniadaniowych, typu pszenne lub kukurydziane). Odstawić by obeschły. Można je włożyć do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English
Directions: Toast the flakes for about 10-15 minutes at 360° F. In a pan melt sugar, honey, butter with milk over medium heat, then add all the other ingredients. You can pour a bit more milk if it is necessary. Stir well and wait until it becomes dense. Wait until the oat dough is no longer warm. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands and roll them in ground almonds or nuts. If you like, place them into paper cupcake liners, decorate with chocolate. Keep in the fridge.

Italiano 
Come si fa: Tostare i fiocchi d'avena in forno caldo di 180° C per circa 10-15 minuti. Sciogliere sulla fiamma media lo zucchero, il miele, il burro con il latte, mescolare bene, aggiungere tutti gli altri ingredienti (se necessario, versare un altro po' di latte), per amalgamare l'impasto e farlo denso (tenerlo sul fuoco altri 2-3 minuti). Togliere dal fuoco, farlo diventare tiepido. Creare con l'impasto delle palline e passarle nelle mandorle (oppure le noci o le nocciole) macinate. Si può mettere le palline nei pirottini e conservatele in frigorifero prima di servirle.

No comments:

Post a Comment