Labels

22/11/2016

Torcik orzechowy z kremem mascarpone - Walnut & Mascarpone Cake - Torta alle noci e mascarpone

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
6 jajek/ 6 eggs/ 6 uova
250 g cukru / 8.8 oz sugar/ 250 g di zucchero
250 g mielonych orzechów w włoskich/ 8.8 oz ground walnuts/ 250 g di noci macinate
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej/ 2 tbs corn starch/ 2 cucchiai di amido di mais
4 łyżki grysiku/ 4 tbs semolina/ 4 cucchiai di semola
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito

+ Krem/ Cream/ Crema
500 g mascarpone/ 17.5 oz mascarpone/ 500 g di mascarpone
cukier puder/ icing sugar/ zucchero a velo
żółtka lub kurkuma/ egg yolks or curcuma/ tuorli d'uovo o curcuma
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Polski:
Wykonanie: Ubijać białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej gdy jajka są temperatury pokojowej), a gdy się podniosą (powiększą objętość), dodać ok. łyżeczki proszku do pieczenia oraz po troszeczku cukru, nadal ubijać. Przerwać ubijanie, gdy piana zrobi się całkiem sztywna.

Dodać żółtka i resztę cukru (najlepiej drobnego), mielone orzechy z mąką i grysikiem, delikatnie mieszając łyżką od środka naczynia po brzegi, ruchem kolistym, można też mikserem na najniższych obrotach.

Wlać do tortownicy (opcjonalnie: natłuszczonej i wysypanej tartą bułką lub grysikiem, ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 35-40 minut. Gdy biszkopt ostygnie przekroić, nasączyć wodą z wódką.

Wszystkie składniki kremu ubić mikserem. Cukru pudru dajemy wg gustu, jedni lubią słodszy, inny mniej słodki. Żółtek tyle, by zażółciły nam stosownie krem, ewentualnie możemy go zażółcić kurkumą, jak ja to zwykle robię. Trzeba jednak uważać, by nie dać jej zbyt dużo!

Biszkopt przełożyć kremem, wierzch pokryć resztą kremu. Udekorować połówkami orzechów i czekoladą. Boki - jeśli nam nie zostanie kremu na boki, wysmarować masłem zmieszanym z kakao i cukrem pudrem.

English
Method: Beat the whites (it's important that they are not cold) until they become bigger, add a tea spoon of baking powder) and continue beating. Start adding the 50 - 60 % of the sugar, its small amount at a time. Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight).

Add the starch, the semola and the nuts delicately with the rest of the sugar, stir delicately until they become absorbed.

Pour batter into a birthday cake tin. Bake at 374° F for about 35 - 40 minutes. When it cools down, cut it and fill it in with the cream.

Beat the cream ingredients to combine them well. Use as much icing sugar as you like. If you use curcuma to yellow the cream, you can use up to 2 tea spoons. If you prefer the egg yolks, I suggest you should use at leas three. Decorate the cake with walnut halves and chocolate.

Italiano
Come si fa: Cominciate a montare gli albumi (a temperatura ambiente). Unite un cucchiaino di lievito per i dolci e continuate a sbattere sino a quando gli albumi non aumentano il loro volume di 4 volte circa. Ma cominciate ad aggiungere il 50-60% dello zucchero poco alla volta, quando gli albumi cominceranno a mostrare una certa struttura.

Smettete di montare quando si formeranno dei bei picchi, e delicatamente aggiungete l'amido, la semola e le noci macinati ed il resto dello zucchero, mettete tutto insieme delicatamente.

Versare l'impasto in una teglia rotonda. Infornare in forno preriscaldato a 190° per circa 40 minuti. Tagliare solo quando la torta sara' fredda. Riempirla con la crema e decorare con le noci e cioccolato.

Tutti gli ingredienti della crema sbattere col mixer. Se usate i tuorli per colorare la crema, vi suggerisco almeno 3. Se, invece, preferite colorarla con la curcuma, userei 1-2 cucchiaini. Lo zucchero a velo, invece, io uso poco (mezza tazza), ma se vi piace la crema molto dolce, usatelo di piu'. 

Torcik orzechowy z kremem mascarpone i piernik z dynią

No comments:

Post a Comment