Labels

07/12/2016

ROZWIĄZANIE SZASZŁYKOWEGO KONKURSU 2016

Na zdjęciu PIERNIK Z KAWĄ oraz  nagroda dla zwycięzcy, wyroby Galanterii Metalowej 


ZakładWyrób Galanterii Metalowej 

Robert Marcinkowski,
ul. Chodzieska 21, w Poznaniu
(email kontaktowy, kom. 697-025-384),
blog na FB: Mój Sposób na Szaszłyki 


wraz z blogiem: Smakołyki Angeli


ogłaszają zwycięzcę szaszłykowego konkursu

SZASZŁYKOWA JESIEŃ -
SZASZŁYKOWE MIKOŁAJKI 2016
na Wasz oryginalny przepis na szaszłyki!!! 
jest nim

ZUZANNA KOWALIK

oto jej nowatorski przepis na Szaszłyki z bobem (gratulujemy!):

Szaszłyki z bobem wg Zuzanny Kowalik
Składniki:
bób ugotowany (nie rozgotowany), świeży ogórek, małosolny ogórek, papryka świeża, inne jak kto lubi ;), np z bobem i fasolą szparagową (podane z zsiadłym mlekiem). 

Wykonanie: Poszczególne składniki nadziewać na wykałaczki lub szpilki do szaszłyków, przedzielając je bobem. Na każdym szaszłyku powinno być więcej bobu, a inne składniki tylko po jednym kawałku. Układać na półmisku. Podawać z czystym czerwonym barszczem, z frytkami, jako przegryzkę do piwa dla dorosłych, jako przystawkę na przyjęciach itd. 

Uwaga: Niektórzy lubią sobie takie szaszłyki posolić. lepiej podać sól na stół, wcześniej nie solić. 

***

Oto propozycja tradycyjnych szaszłyków z grilla, wg uczestniczki konkursu, Marzeny Mazur (piersi z kurczaka, kurki, inne grzyby, cebula - nabijać na przemian na szpilki do szaszłyków, grillować). 

Szaszłyki z grzybami wg Marzeny Mazur

 ***


I ostatnia propozycja, naszej uczestniczki z Włoch. Jest nią Silvia Zac, proponuje nam następujące szaszłykowe danie:

Szaszłyki z owocami morza

Kupić świeże mątwy i krewetki. Umyć mątwy, otworzyć, żeby usunąć czarny płyn i podzielić na mniejsze części. Umyć krewetki i odciąć głowy. Na przemian nakładać na szaszłykowe szpilki to kawałek mątwy, to krewetki. (Fot.1) Przygotować marynatę z soli, oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, czosnku i ostrej papryki. Zalać szaszłyki marynatą i zostawić na ok 6-7 godzin. (Fot. 2. i 3) 

Włożyć szaszłyki na głęboką patelnię i zalać marynatą. (Fot. 4) Gotować szaszłyki z obu stron, od czasu do czasu kropiąc powstałym sosem wystające części przez od 15 do 20 minut, nie dłużej. Na kilka minut przed końcem gotowania wlać pół kieliszka koniaku, tak by zdążył odparować. (Fot.5). Gotowe szaszłyki. (Fot. 6)