Labels

17/01/2017

Rotterdamska sałatka z buraków - Rotterdam Beetroot (Krootjes) - Insalata di rape rosse di Rotterdam

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
700 g startych na grubo buraków/ 24 oz roughly grated beetroots/ 700 g di barbabietole grattugiate
2 cebule/ 2 onions/ 2 cipolle
1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej/ 1 ts corn flour/ 1 cucchiaino di amido di mais
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/  sale & pepe a piacere

Polski: 
Wykonanie: Buraki przekładamy do szerokiej patelni, dusimy pod przykryciem ok 10 minut, podlewając wodą i zagęszczamy skrobią. Dodajemy łyżeczkę cukru tylko wtedy, gdy są mało słodkie. Cebulę dusimy delikatnie na małej ilości oliwy. Mieszamy z gotowymi burakami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ewentualnie koperkiem. Podajemy na ciepło z daniami mięsnymi, rybnymi lub jarskimi.

Sałatkę skatalogowałam na moim blogu, Lokalne smakołyki - zbiorze lokalnych przepisów kulinarnych związanych z nazwą miast, miasteczek, wsi i wiosek od A do Z. 

English 
Method: Put the roughly grated beetroot in a large pan, no oil, and warm it up on a medium heat. There will be some liquid from the beetroot (if it lacks add some water). Add the corn flour and sugar to coat the beetroot. It will create a bit of a thicken liquid around it. This will take up to 10 minutes. Chop the onions finely, season the beetroot with salt and pepper. Add half the raw onion to the beetroot and take off the heat. Keep the rest of the onion on the table for those who prefer it more. Serve with any meat, fish or vegetarian dish. 

Italiano 
Come si fa: Fate cuocere le rape grattugiate in una padella larga, aggiungere un po' d'acqua, l'amido di mais (lo zucchero solo se le rape non sono abbastanza dolci) e coprite con il coperchio. Lasciate cuocere per circa 10 minuti. Insaporire con il sale e pepe. Nel frattempo, fate rosolare le cipolle con il filo d'olio. Mescolate il tutto e servite con la carne, il pesce o l'insalata di patate.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Mam smaka na buraka

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment