Labels

04/02/2017

Czerwona kapusta w cytrusach - Red Cabbage-Citrus Salad - Insalata di cavolo rosso con agrumi

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1/2 główki czerwonej kapusty/ 1/2 red cabbage/ 1/2 di cavolo rosso
sok z 1/2 cytryny/ 1/2 lemon juice/ succo di 1/2 di limone
kilka kropel soku z limetki/ several drops lime juice/ qualche goccia di succo di limetta
sok z 1/2 słodkiej pomarańczy/ 1/2 sweet orange juice/ succo di 1/2 arancia dolce
2-3 łyżki oliwy/ 2-3 tbs olive oil/ 2-3 cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/  sale & pepe a piacere

Polski 
Wykonanie: Gotować 5 minut poszatkowaną kapustę, przecedzić, dodać soku z cytryny (i jeśli ktoś lubi, kilka kropel soku z limetki) i oliwę, przyprawić solą i ewentualnie pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin lub na noc (w lodówce), żeby smaki się "przegryzły". Przed podaniem posłodzić sokiem ze słodkiej pomarańczy, udekorować kawałkami pomarańczy. 

English 
Method: Boil the shredded cabbage for 5 minutes in unsalted water. Drain the cabbage and season it with lemon and lime juice, olive oil, salt and pepper. Leave it in the fridge for a couple of hours or overnight. Before serving sweeten it with orange juice and decorate it with pieces of orange. 

Italiano 
Come si fa: Fate cuocere il cavolo rosso tritato per 5 minuti in acqua bollente, non salata. Scolare il cavolo e aggiungere il succo di limone (ed a chi piace anche il succo di limetta), l'olio, il sale ed il pepe, e poi mescolare bene il tutto. Lasciare a riposare il cavolo in frigo per qualche oretta oppure per la notte. Aggiungere il succo d'arancia dolce prima di servire, decorare con dei pezzi di arancia.  

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: 
Smaczne a nie tuczy

No comments:

Post a Comment