Labels

27/03/2017

Trofie z burakiem szpinakowym i mięsem gotowanym - Mangold and Veal Pasta - Trofie con bietole e vitello

Smakołyki Angeli na Facebooku 
Polish/English/Italiano
Składniki dla 4 osób/ Ingredients (serves 4)/ Ingredienti per 4 persone:
250 g makaronu trofie/ 9 oz pasta (trofie)/ 250 g di trofie
kilka buraków szpinakowych/ 1-4 mangolds/ 1-4 bietole
mięso gotowane np. cielęcina/ a piece of cooked meat such as veal/ un pezzo di vitello cotto
kilka ząbków czosnku/ 2-3 cloves garlic/ 2-3 spicchi d'aglio
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere

Polski:
Wykonanie: Oczyścić łodygi buraków z włókien (jak łodygi rabarbaru) i przekroić je wzdłuż (by ukrócić proces gotowania, są grubsze od liści). Toskański jarmuż pozbawić łodygi (jeśli gruba, miękki środek można zjeść surowy, zresztą cały nadaje się do konsumpcji na surowo). Opłukać kilkakrotnie i wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i gotować do miękkości (ok 6 minut). Odcedzić i przełożyć na patelnię,drobno posiekane mięso cielęce, zmiażdżony świeży czosnek, doprawić oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym ew. czarnym, podać z ugotowanym makaronem typu trofie, ewentualnie domowymi kluskami makaronowymi, np. tulanymi. Ozdobić zieloną pietruszką.

English:
Method: Clean the chard and kale well, slice and wash the leaves at least three times. Then cook until they become soft. Drain them, mix them with smashed garlic and sliced veal, then season with olive oil, salt and pepper. Serve with cooked pasta such as Italian trofie and chopped parsley.

Italiano:
Come si fa: Pulire e cucinare le bietole. Aggiungere l'aglio schiacciato ed il vitello tagliato a pezzi piccolissimi, un filo d'olio, sale e pepe a piacere. Servire con le trofie cotte al dente ed il prezzemolo fresco.