Labels

11/04/2017

Cytrynowe kruche ciasteczka - Lemon Shortbread Cookies - Biscotti morbidi al limone

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g mąki pszennej / 10.5 oz wheat plain flour/ 300 g di farina per i dolci
2-3 łyżki kleiku ryżowego/ 2-3 tbs oz congee rice (rice porridge)/ 2-3 cucchiai di crema di riso
100 g cukru pudru/ 3.5 oz icing sugar/ 100 g di zucchero a velo
200 g masła lub oleju kokosowego/ 7 oz butter or coconut oil/ 200 g di burro oppure olio di cocco
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
2 łyżki majonezu/ 2 tbs mayo/ 2 cucchiai di maionese
cukier waniliowy/ vanilla extract/ vaniglia
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
skórka starta z 2 cytryn/ 2 lemon grated peels/ scorza grattugiata di 2 limoni biologici

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto. Formować z niego dwa rulony, otulić je papierem do pieczenia i wstawić na ok godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki, rozwinąć papier i kroić krążki-plasterki, ułożyć na wyłożoną tym samym papierem do pieczenia blachę i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsKnead the dough. Make two equal rolls and wrap them with baking paper. Cool them down in the fridge for about an hour. Then take them out of the fridge, slice them and bake at 360° F for about 15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Fare l'impasto, dividerlo a meta' e formare due rottoli ed incartarle con la carta da forno. Metterli in frigo per circa un'ora. Poi tagliare a fette abbastanza uguali. Deponeteli su una piastra ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 15 minuti. Conservare in una scatola.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: