Labels

11/05/2017

Kokosowe kartofelki - Coconut Balls - Palline di cocco

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kilka sucharków/ several melba toasts/ qualche fetta biscottata
1-2 łyżki likieru kokosowego/ 1-4 table spoons coconut liqueur/ 1-4 cucchiai di liquore al cocco
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 1-2 cucchiai di miele
kilka łyżek wiórek lub mąki kokosowej/ 1-3 tbs coconut flour/ 1-3 cucchiai di farina di cocco
kilka łyżek musu kokosowego/ several tbs coconut manna/ qualche cucchiaio di polpa di cocco
1-2 łyżki sera mascarpone/ 1-2 tbs mascarpone/ 1-2 cucchiai di mascarpone
mleko kokosowe (ile trzeba)/ coconut milk / latte di cocco q.b.
kakao do "panierowania"/ cocoa for coating/ cacao in polvere amaro per coprire

Polski
Wykonanie: Mąkę lub wiórki zmielić razem z sucharkami. dobrze wymieszać z resztą składników, można dodać trochę oleju, jeśli wolimy tłustsze. Schłodzić w lodówce. Uformować kuleczki, każdą obtoczyć w kakao. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

English 
Directions: Grind the coconut flour with melba toasts, mix with all the other ingredients. You can add a bit of oil if you prefer them more greasy. Keep the dough in a fridge for a while to cool. 

Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands. Then roll them in cocoa. You can place them into paper cupcake liners. Keep in the fridge. 

Italiano
Come si fa: Macinare le fette biscottate assieme alla farina di cocco. Mettere tutti gli ingredienti insieme, aggiungere un po d'olio se le palline vi piacciono un po' piu' grasse. Lasciare l'impasto in frigo per farlo rinfrescare.  

Creare con l'impasto delle palline, e passarle nel cacao in polvere. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servirle.


Przepis bierze udział w poniższej kokosowej akcji kulinarnej: