Labels

25/05/2017

Zupa krem z bobu - Creamy Fava Soup - Vellutata di fave


Smakołyki Angeli na Facebooku  
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g bobu/ 9 oz fava beans/ 250 g di fave sgranate
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla dorata o bianca
1  średnia marchew/ 1 medium carrot/ 1 carota media
2 średnie ziemniaki/ 2 medium potatoes/ 2 patate di media grandezza
1 łodyga selera naciowego/ 1 celery stalk/ 1 costa di sedano
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai d'olio d'oliva
mięta/ mint/ menta

Polski
Wykonanie: Pokroić wszystkie warzywa, dodać łuskany bób, zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować i zmiksować. Ugotować też łupinki bobu (jeśli chodzi o bób, praktycznie nic nie wyrzucamy, łupinki też są jadalne i wartościowe). Można dorzucić garść gotowanych łupinek bobu do zupy i ponownie zmiksować, wzbogaci jej smak. Doprawić pieprzem ziołowym, posypać siekaną miętą lub koperkiem czy pietruszką. Podawać z grzankami z chleba razowego, pokrojonego w kostkę, ew. z serem. Udekorować łódeczką - tj. ugotowaną łupinką bobu. Można usunąć wcześniej ciągnące się włókna.

English
Method: Slice the vegetables, add the fava beans and pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, then blend everything well. Boil also the fava beans peels, they are edible. You can add some of them to the soup and blend everything once again. Decorate with a bit of fresh mint, or if you prefer dill or parsley. Serve with croutons and fava bean peels.

Italiano
Come si fa: Tagliare le verdure, aggiungere le fave e far cuocere in acqua bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere e frullare il tutto. Far cuocere anche i baccelli di fave (delle fave non si butta via niente) ed aggiungere un po' nella minestra e frullare il tutto un'altra volta. Decorare con la menta fresca e dei baccelli di fave e servire con i croutons di pane integrale tostato. o formaggio grattugiato.


Przepis bierze udział w mojej miętowej akcji kulinarnej:

Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni