Labels

08/06/2017

Krucho-drożdżowy kołocz z makiem - Poppy Cake - Schiacciata dolce al papavero

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto/Dough/Impasto
500 g mąki (orkiszowej)/ 17.5 oz plain or spelt white flour/ 500 g di farina di farro
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
200 ml mleka/ 200 ml milk/ 200 ml di latte
2 jajka/ 2 jajka/ 2 jajka
paczka suszonych drożdży/ 1 pack dried yeast/ 1 bustina di lievito di birra secco
150 g masła/ 5 oz butter/ 150 g di burro
2 paczki cukru waniliowego/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Mak/Poppy/Papavero
700 g maku*/ 25 oz poppy/ 700 g di papavero
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
400 g  cukru /14 oz sugar/ 400 g zucchero
4 łyżeczki cukru waniliowego/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
5 żółtek/ 5 yolks/ 5 tuorli
olejek migdałowy (1/3 fiolki) lub kilka migdałów/ several almonds/ qualche mandorla
150 g rodzynek/ 5 oz raisins/ 150 g di uvetta
100 g orzechów włoskich/ 3.5 oz nuts/ 100 g di noci
150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy/ 5 oz candied orange peel/ 150 g di buccia d'arancia candita

* lub duża puszka masy makowej plus dodatkowe bakalie

Polski:
Wykonanie: Zagotować mleko, stopniowo wsypać ok 80 g mąki i energicznie zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (jak przy cieście ptysiowym), lekko studzimy i wyrabiamy z resztą składników (używamy tylko żółtka), odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować ok. 20 minut. Osączyć i zmielić. Dodać masło, cukier, wanilie, białka, olejek, siekane bakalie, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wylepić nim szeroką blachę/foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć masę makową. Wierzch ciasta można posypać posypką (kruszonką): rozrobić 100 g masła z mąką i cukrem (2-3 łyżki), tyle mąki ile wchłonie masło. Piec ok. 40-45 minut w temp. 180 °C.

English:
Method: Boil the milk and add 3 oz flour, stir quickly and knead the dough  with it (use only the egg yolks though). Leave the dough to grow in a warm place, cover with a cloth. Wash the poppy and put into a cooking pan, pour water and cook for about 20 minutes. Drain the poppy and grind it well. Add the butter, sugar, vanilla extract, egg whites, chopped almonds, chopped nuts, raisins and chopped orange candied peel. Preheat oven to 360°F. Place the bottom crust in your pan. Fill with poppy and cover with the following crumble: knead 3.5 oz butter with 2-3 tbs sugar and as much flour as the butter absorbs.  Bake for about 40-45 minutes.

Italiano 
Come si fa: Far bollire il latte, aggiungere circa 80 gr di farina e mescolare velocemente, lasciare un po' a raffreddare ed aggiungere il resto degli ingredienti tranne gli albumi e lavorare bene l’impasto. Lasciarlo a raddoppiare la quantità. Lavare il papavero, coprire con l’acqua e bollire per circa 20 minuti. Lasciarlo per qualche minuto a raffreddare, poi scolare e macinare. Alla fine aggiungere il burro, lo zucchero, la vaniglia, gli albumi, le noci tagliate, le mandorle tagliate ed anche l’arancia candita tagliata (finemente). Stendere l'impasto e metterlo sulla teglia ricoperta con la carta da forno, poi mettere il papavero e coprire con il crumble: lavorare 100 gr di burro con 2-3 cucchiai di zucchero e la farina q.b.. Cuocere in forno preriscaldato a 180 °C per 40-45 minuti circa.