Labels

07/06/2017

Ziemniaczane purée z bobem i bazylią - Basil & Fava Potato Mash - Purea di patate al basilico e fave

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
gotowane ziemniaki/ cooked potatoes/ patate lesse
gotowany bób lub gotowane łupinki bobu/ cooked fava beans/ fave o le bucce di fave lesse
garść świeżej bazylii/ fresh basil/ basilico fresco
ząbek czosnku/ garlic clove/ spicchio d'aglio
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

Polski
Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki w mikserze, najlepiej dodać trochę wody z gotowanego bobu. Ewentualnie tłuczemy ugotowane ziemniaki, a resztę składników miksujemy/blendujemy, po czym mieszamy z utłuczonymi ziemniakami. Doprawić solą i podawać jako dodatek do obiadu (na zdjęciu z wieprzowym żeberkiem), udekorować listkami świeżej bazylii, orzechami.

English
Method: Mash the potatoes and blend with all the other ingredients, add salt to taste. Serve with fresh basil leaves and nuts. In the photo served with rosticciana.

Italiano
Come si fa: Passare il tutto col blender per ottenere la purea. Decorare con qualche foglia di basilico fresco e noci o pinoli, servire per esempio con la carne, nelle foto con la rosticciana.



Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment