Labels

15/10/2017

Chorwacka rolada kasztanowa (Rolada od kestena) - Croatian Chestnut Roll Recipe - Salame alle castagne alla croata

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg ugotowanych i obranych kasztanów/ 35 oz cooked and peeled chestnuts/ 1 chilo di castagne
400 g cukru pudru/ 14 oz (cane) icing sugar/ 400 g zucchero a velo (di canna)
200 g mielonych orzechów włoskich/ 7 oz ground walnuts/ 200 g di noci macinate
100 g roztopionej czekolady/ 3.5 oz melted dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente sciolto
200 g roztopionego masła/ 7 oz melted butter/ 200 g di burro sciolto

Polski
Wykonanie: Kasztany zmielić razem z orzechami i cukrem. Wymieszać z roztopionym masłem i podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę (np. gorzką). Można również dodać trochę wódki lub likieru do zaostrzenia smaku i lepszej konserwacji tego deseru. Drugą część zostawić jasną. Wyłożyć na papier do pieczenia ciemną część, położyć na nią jasną część (lub na odwrót), można wierzch oblać dodatkową porcja roztopionej czekolady i zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do lodówki na kilka godzin.


English:
Method: Grind the chestnuts and mix with all the other ingredients except chocolate and if you like add a small amount of vodka. Divide the batter into two parts, add the melted chocolate to one of them, leave the second part "white". Place one part onto a baking paper sheet, cover with the second part and roll it with baking paper, close both ends and put it in the fridge for several hours. Cover  over the top with melted dark chocolate if you wish.

Italiano:
Come si fa: Bollire le castagne, spegnere il fuoco quando sono ben cotte, sbucciarle e macinarle.  Mescolare con gli altri ingredienti tranne il cioccolato ed anche si possono aggiungere 1-2 cucchiai di vodka. Dividere la crema a metà, aggiungere ed amalgamare il cioccolato sciolto con una parte, lasciare la seconda parte chiara. Mettere una parte sulla carta da forno, coprire con l'altra e rotolare il tutto nella carta da forno, chiudere su tutti e due i lati e lasciare per qualche ora in frigo. Si può decorare con un altro po' di cioccolato fondente sciolto.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Naši najljepši sitni kolači, 1/ 2006, Zagreb

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

Kuchnia krajów słowiańskich 2017